Derusificarea și dezghețul

Prețul inițial a fost: 11,10 lei.Prețul curent este: 9,90 lei.

Derusificarea și dezghețul – Dan Ciachir
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789736129025 Categorie: Autor: Anul apariției: 2022 PDF: ISBN 978-973-612-902-5 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Pe 15 septembrie 1963 – eram elev în clasa a șasea –, în prima zi de școală, directorul a venit să ne întrebe dacă vrem să învățăm în continuare rusa sau altă limbă străină.
Aproape toți am optat pentru franceză. În aceeași toamnă dispăreau din programele radio emisiunile de limba rusă, inclusiv Să învățăm limba rusă cântând; se desființau Librăria „Cartea Rusă“, Institutul „Maxim Gorki“, Muzeul Româno-Rus, condus de „Prințul Roșu“, cum i se spunea scriitorului Scarlat Callimachi, autentic os domnesc, descendent a patru domnitori, om cu vederi militante de stânga mărturisite încă din epoca interbelică…

Scrierea cuvântului România (și a derivatelor sale) revenea la â, privilegiu deținut timp de un deceniu, după reforma ortografică din 1953, doar de tricourile sportivilor participanți la competițiile internaționale și de vagoanele de cale ferată care treceau granița.
Direct proporțional cu derusificarea oficială, sporea rusofobia, până atunci mocnită, întărâtată de un incident recent: Planul Valev.

Atunci când ne-am mutat din Calea Rahovei în Bulevardul 6 Martie aveam nouă ani neîmpliniți. Era între 20 și 30 iunie 1960. Terminasem clasa a doua și luasem premiul I. Plouase neîntrerupt vreme de câteva zile, ploua și în timpul serbării, pe când recitam poezia Vine ploaia, bine-mi pare! de Coșbuc. La Școala nr. 131 din răscrucea Căii Rahovei cu Calea Ferentari, căpătau premiul I șapte-opt copii, alți zece premiul II, iar ceilalți premiul III sau mențiune. Singurul nepremiat din clasă era un țigan, Neacșu, rămas repetent de trei ori, care venise odată cu acordeonul în clasă, cântându-ne în recreație „Terente și Didina se plimbă cu mașina“ și „Jeni era croitoreasă și Jan frizerul o iubea“.
Prima amintire din noua locuință: prin ferestrele din dormitorul părinților, încă fără perdele, deschise, pătrundeau căldura serii de vară și vuietul străzii. Era o rumoare nouă, intensă, deosebită de aceea din Calea Rahovei, unde la ora aceea se puteau auzi copite potcovite de cal izbind caldarâmul, iar noaptea târziu, un zgomot de motor sau de portieră trântită răsuna prelung.
Într-una din zilele următoare am urcat cu mecanicul blocului pe acoperiș ca să-l ajut să monteze antena televizorului nostru. Până la etajul al optulea am suit încet, preț de un minut, cu liftul elvețian cu cabină din lemn și geamuri transparente, iar de acolo, pe scări, până la mansardă, unde erau câteva cămăruțe, o toaletă, o chiuvetă, un duș, destinate inițial femeilor de serviciu ale proprietarilor câtorva apartamente, devenite însă odăi de locuit de sine stătătoare. Am mai urcat câteva trepte, răzbătând apoi, prin gura unui chepeng, pe acoperiș.
Priveliștea m-a fascinat: recunoscusem, undeva pe marea de acoperișuri care se întindea în toate părțile, Casa Scânteii; în vârful clădirii clipea deja – era în amurg – o stea roșie luminată. Am privit, nefiresc de apropiate, Palatul Telefoanelor, noul bloc-turn de lângă Sala Palatului, arborii Cișmigiului înconjurând lacul cu cele două mici punți…

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Derusificarea și dezghețul”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii