Izvoarele răscoalei lui Horea, Seria B. Izvoare narative, Vol. VI, presă 1784-1785

Prețul inițial a fost: 51,00 lei.Prețul curent este: 45,60 lei.

Izvoarele răscoalei lui Horea, Seria B. Izvoare narative, Vol. VI, presă 1784-1785 de Costin Feneșan
Colecție Istorie – Izvoarele răscoalei lui Horea
Mai multe titluri din Colecția Istorie

Cod: EB9789732738467 Categorie: Autor: Anul apariției: 2024 PDF: ISBN 978-973-27-3846-7 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Volumul de față, care apare în colecția națională Izvoarele răscoalei lui Horea, publicată de Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca la Editura Academiei Române, întregește numărul relatărilor de presă și broșurilor dedicate ecoului în Europa și America de Nord al marii răscoale din 1784 a românilor transilvăneni pentru libertate socială și națională. Relatările din cele 15 ziare, până în prezent cu totul necunoscute în istoriografia problemei, împreună cu știrile până acum doar foarte lacunar publicate din alte 5 ziare, le întregesc cât se poate de fericit pe cele apărute în alte două volume din corpusul de documente Izvoarele răscoalei lui Horea: 28 de ziare și broșuri cuprinse în vol. III al seriei B și 48 de știri și broșuri în vol. IV al seriei B. În acest fel cercetarea istorică va dispune de informațiile din nu mai puțin de 96 de ziare și broșuri care ilustrează ecoul deosebit de intens înregistrat în lumea europeană de răscoala românilor transilvăneni.
Volumul de față, având 376 de pagini, incluzându-se aici și cele 28 de ilustrații, cuprinde 607 știri de presă extrase în cea mai mare parte din ziare care au apărut în diferite state din Sfântul Imperiu Romano-German, dar și din afara acestuia (Olanda, Rusia). Un număr de 17 dintre ziarele excerptate în volumul de față au fost publicate în limba germană, celelalte 3 în limba franceză. Ziarele care au fost consultate la întocmirea volumului se păstrează în următoarele biblioteci: cinci la Bayerische Staatsbibliothek din Munchen, câte două la Universitats-und Landesbibliothek Munster in Westfalen, Universitats- und Landesbibliothek Bonn, Universitats- und Landesbibliothek Jena, Universitats- und Landesbibliothek Greifswald, iar câte unul la Badische Landesbibliothek Karlsruhe, Universitats- und Landesbibliothek Halle-Wittenberg, Universitats- und Landesbibliothek Darmstadt, Universitatsbibliothek Frankfurt am Main, Staatsbibliothek Berlin, Biblioteka Cyfrowa Uniwersytetu Wrodawskiego Wroctaw, Narodni knihovna Ceske Republike Praga și Narodna in univerzitetna knjiznica Ljubljana.
În Introducerea volumului se stăruie, pe de o parte, asupra estimării valorii documentare a știrilor de presă, pe de altă parte sunt relevate particularitățile datorate climatului înrâurit de răspândirea ideilor iluminismului în unele state germane. De asemenea, știrile despre răscoala lui Horea excerptate din fiecare ziar sunt precedate de o prezentare a publicației și a mediului în care a apărut. / Costin Feneșan

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Izvoarele răscoalei lui Horea, Seria B. Izvoare narative, Vol. VI, presă 1784-1785”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii