(Și) Filosofia lui Camil Petrescu

Prețul inițial a fost: 24,30 lei.Prețul curent este: 22,20 lei.

(Și) Filosofia lui Camil Petrescu – Anton Adămuț
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789736128974 Categorie: Autor: Anul apariției: 2022 PDF: ISBN 978-973-612-897-4 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

Nu știu câtă lume ia în serios pe filosoful Camil Petrescu!

Nu știu nici dacă multă lume acceptă că există o filosofie a lui Camil Petrescu!

Știu însă că noocratul a fost pus la zid fără nici măcar cea mai sumară judecată, ba obligat să-și plătească și glonțul care l-a doborât. Foarte târziu și pe alocuri se vorbește de aventura filosofică a lui Camil. Sunt locuri pe care le voi aminti la timpul potrivit. Tot pe alocuri este condamnată, mult prea vehement, impostura romancierului, a aceluia care nu a avut măcar insatisfacția de a fi considerat filosof printre literați și literat printre filosofi. Cert e că l-au prețuit și-l prețuiesc nume mari ale culturii și filosofiei autohtone. Amintesc, la întâmplare, dar nu dezordonat, pe un P.P. Negulescu, T. Vianu, G. Călinescu, C. Noica, A. Dumitriu, Al. Paleologu, și asta ca să mă refer doar la cei ce nu mai sunt într-un fel anume printre noi.

Nu îmi propun în continuare să arăt, extrem de explicit, cât este de filosof Camil Petrescu și dacă are sau nu o filosofie. Nu cred că în felul acesta se pune problema și, la drept vorbind, nici nu știu dacă este aici vreo problemă. Vreau, pur și simplu, să povestesc ce i s-a întâmplat lui Camil Petrescu în clipa în care s-a luat la trântă cu filosofia și cu filosofii. Atât și nimic mai mult! Asta pentru că ni se întâmplă fiecăruia să nu găsim nici un răspuns la o argumentare, deși n-am fost deloc convinși; argumentele adversarului ne-au răpus dar nu ne-au schimbat și părerile! Rămânem la adevărul nostru pur și simplu. Numai că adevărul nu e niciodată pur și rareori e simplu. În tot cazul, nu e niciodată la mijloc, căci adevărul nu e valoare de interval.

În ceea ce mă privește, țin mult la Doctrina Substanței fiindcă-i văd bine neajunsurile. Nu sunt puține și nici nesemnificative. Pe de altă parte, nu sunt însă nici un cititor care face mofturi. Până la urmă, viața sfârșește prin a găsi pentru noi personajul pentru care suntem făcuți. Mai devreme sau mai târziu.

* Înainte vreme, să tot fie vreo 10 ani, am publicat un volum sub neutra denominație
– Filosofia substanței. Îl reiau acum, revăzut și adăugit, sub un titlu care vrea să dea cu tifla neutrului. De ce? Pentru că noocratul nu vrea să fie, în Doctrina Substanței și nici în altă parte, aidoma exercițiului din Parmenide-le lui Platon, „inconcludent și neafirmativ” (C. Noica, Etos neutral, p. 194), nu vrea ca „neconceptul de neutru” (Luca Pițu, Naveta esențială, p. 107) să poată gândi lumea. Camil nu are demonul neutralității. Etosul acesta îi este străin. Din acest motiv, și încă multe altele, am revenit asupra textului meu încercând să-l fac cât mai digest, lucru, pe alocuri, de-a dreptul imposibil, și cine l-a frecventat pe Camil știe că nu mă alint. Oricum, Camil n-ar fi suportat tehnica unei cuvântări de consolare. Știa bine că nu poți consola fără să minți.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “(Și) Filosofia lui Camil Petrescu”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii