Fals tratat de antropologie

(O recenzie client)

24,60 lei

Fals tratat de antropologie – Mircea Băduț
Colecția Publicistică & Eseu
Vezi mai multe titluri semnate de Mircea Băduț
Vezi mai multe cărți publicate de editura EuroPress Group

  Hurry up! Sale end in:
+ -
Cod: EB9786066682862 Categorie: Autor: Anul apariției: 2022 ePub: ISBN 978-606-668-287-9PDF: ISBN 978-606-668-286-2 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

Cartea propune spre lectură o sumă de eseuri mai puțin obișnuite, inspirate de la chestiuni cvasi-cotidiene sau rezultate din căutări la care ne ducem mai rar cu gândul.
Seria de eseuri – când mai scurte, când mai lungi, și angrenând nepretențios idei de psihologie, de sociologie ori de filosofie – aduce cititorului un amalgam de provocări pentru minte și pentru inimă, într-un melanj oarecum pastelat. Dincolo de conținutul ideatic al experimentelor propuse (antropologie, raționalism umanist, gnoseologie, etică), în șirul eseurilor din cuprins cititorul va întrezări împletitura discretă a trei filoane de factură non-științifică: auto-ironie, umilință și duioșie.
Parcurgerea cărții se poate dovedi o experiență deosebită.
Profunzimile și perspectivele vor surprinde adesea.

Bazat pe 1 recenzii

5.00 Per ansamblu
100%
0%
0%
0%
0%
Scrie o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 recenzie la Fals tratat de antropologie

  1. B.L.
    5 out of 5

    B.L.:

    Autoironia apare încă din titlul cărții (“fals tratat de antropologie”), iar dacă, din vreo inerție culturală, nu o percepem, atunci subtitlul ne-o subliniază imediat: “eseuri (și monologuri cvasi-inteligente)”. Și vom vedea că deseori autorul extinde autoironia la întreaga specie, ca o chemare la smerenie.
    Prefața ne previne succint (poate prea succint?) asupra a ceea ce vom găsi înăuntru, și după lectura cărții vom constata că a făcut-o destul de corect, inclusiv privind mixul de (idei de) psihologie, sociologie și filosofie.
    Se știe că sintagma populară ‘filosofia vieții’ nu are nimic în comun cu disciplina științifică ‘Filosofie’. La fel și aici, cititorii prea-familiarizați cu conceptele și categoriile scolastice vor privi condescendent eseurile din carte, pe când ceilalți vor găsi o colecție convivială de exerciții de ‘filosofie practică’. De altfel, ni se sugerează printre rânduri că ‘antropologie’ ar fi un termen mai corect pentru aceasta. (…)
    Pentru cititorul cu înclinații spre exegeză cartea ridică problema spinoasă a clasificării: ea nu este literatură științifică, dar nu este nici beletristică; însă în foarte multe pagini este de-amândouă. Până și ideile mai aride ne sunt prezentate într-o scriitură fluentă, iar în cele câteva proze experimentale forma literară este remarcabilă. (Referitor la clasificare, probabil că mai mult i s-ar potrivi denominarea de ‘literatură a cunoașterii’. Doar că ea este deocamdată o denominare fragilă, incipientă.)
    Într-un fel aproape nespecific genului non-ficțional, cartea antrenează cititorul mai degrabă cu întrebări decât cu răspunsuri. Sau, mai bine zis, cu balansul între răspunsuri, între ipoteze, între idei. Și sunt cuprinse aici foarte multe idei, unele (aparent) mărunte, altele explicit profunde, și mai toate provocatoare mental. De altfel, ajunși cu lectura la final (și rejudecând-o sumativ din perspectiva ironiei din titlu), e posibil să ne spunem că, până la urmă, ‘tratatul’ n-ar fi chiar așa de ‘fals’.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii