Cu eBookuri.ro citești oriunde.
Întoarcerea perenă Ediția a II-a
de
Mircea Băduţ
15,90 lei Prețul inițial a fost: 15,90 lei.13,50 leiPrețul curent este: 13,50 lei.
Întoarcerea perenă Ediția II (eBook) – Mircea Băduț
Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786066682213
Categorie: Ficțiune
Autor: Mircea Băduţ
Anul apariției: 2020
EB9786066682213
ePub: ISBN 978-606-668-222-0PDF: ISBN 978-606-668-221-3
Colecție: Proză scurtă
- Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
- Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?
Cum citesc un eBook?
Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.
Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.
Computer eBook Reader Telefon Tabletă Calculator personal Kindle Android Android Laptop Nook iPhone iPad Apple MacBook Kobo Windows Windows Notebook iRiver Trekstor Netbook Pocketbook Prestigio Bookeen
«…interesant este şi felul în care [autorul] îi imaginează distinctiv pe cei doi apostoli ai lui Copernic, prin diferenţierea pe care o simţim din monologurile lor. Giordano se exprimă mai mereu la persoana întâi, are judecăţi mai fruste, este mai impulsiv, pe când Galileo are fraza gândurilor mai lungă, mai abstractă, cu dese relativizări. Simţim astfel că nu e doar o diferenţă de vârstă, ci şi de temperament, de educaţie. Giordano trăieşte intens, din chiar mijlocul lucrurilor, pe când Galileo se vede mai adesea deasupra lor, deşi cam acelaşi lucrul le frământă amândurora destinul în aventura de susţinere a unei idei ce parcă desăvârşea, pe tărâm ştiinţific şi filosofic, Renaşterea.»
Întoarcerea perenă Ediția II de Mircea Băduț
Un basm, contorsionat
- Tetris mnemonic
Eram vântul ce necăjea adeseori deşertul bătând dinspre ţinuturile azere.
Jucăuş, deşi cam fără vârstă. (Poate copilandru, judecând după pofta de joacă, ori după vacuumul de amintiri.)
Da, mă înfoiam adesea în garnitura de tren abandonată pe şinele stinghere şi mă-ndârjeam să o şfichiuiesc cu fuioare de nisip, dar apoi repede uitam de ea. Nici ea nu insista să mi se fixeze în gânduri. Mă lăsam apoi stârnit curios de obiectele îngropate pe jumate în nisip. De-aş fi avut memorie le-aş fi putut uneori recunoaşte: capete de obuz, afeturi, baterii trezvite de katiuşe, rezervoare goale de combustibil, caroserii de transportoare. Altele se iveau doar când deranjam mai aprig nisipul, intrigat de vreun colţ ceva mai nenatural: marmite, cauciucuri, şenile, rafturi. O joacă mnemonică ce mă atrăgea în zona aceea: mă provocau obiectele ce nu-şi aveau rostul în deşert, mă stârneau să-mi imaginez fel-de-fel de poveşti, în ciuda regretului sincron de a nu-mi aminti ele de nimic…
Uneori îmi spuneam că poate există (ori că trebuie să existe) o memorie a confraţilor, de-acum şi dintotdeauna. Ca o bortă a vânturilor, cumulându-ne tuturor cuvinte, gânduri, simţăminte. Însă aşa de puternic îmi era suflul, aşa de bine controlam zborul, încât astfel de gânduri se pierdeau ca firul de nisip în deşertul cel mare. Doar când obiectele ivite din nisip se dezgoleau prea puţin pentru a fi identificate, doar atunci mă surprindeam zvâcnind cu gândul spre acea bortă. Însă ceva se şi opunea tentaţiei de branşare mnemonică: teama că acolo aş afla despre ceva greu, care-mi va tulbura jocul, îmi va anula juvenilitatea… ducându-mă la blazajul de care tot fug prin pustiuri.
Mângâi duios smocul de iarbă mică şi aspră crescut la umbra nordică a obiectului abandonat în deşert – obiect afundat vârtos în nisip din joaca mea, din joaca timpului, din joaca altor titani.
Cuvintele-nume trec pe lângă mine mai repede decât îmi trec eu fuioarele printre obiectele însele. Şi cel mai limpede mi-e când nu există sensuri. Uneori, în clipe de acalmie verticală a jocului meu orizontal, dau eu semnificaţii obiectelor, le asamblez în poveşti, şi mă amuz, atât de nostimul lor, cât şi că-mi imaginez cât de hilare ar părea ele celor care au adus aici acele obiecte.
În preajma lacurilor mă cuminţeam, iar uneori mă opream să privesc acele ochiuri limpezi de apă, ca să-mi dau seama ce mă inhibă, ce-mi taie acolo pofta de joacă: să fie acel nefiresc al retenţiei apei la suprafaţa deşertului? să fie stranietatea limpezimii acelor ape? să fie prea-albastrul reflectat deasupra? să fie lipsa vegetaţiei pe margini sau în apă? Sau e ceva ascuns în memoria mea, ca o piedică nerevelată încă?
Plecam zburând uşor de lângă bălţi, pentru a mă înfoia vesel înspre lunga garnitură de tren, care se afla acolo, nu departe de lacuri, foarte convenabil refulării mele.
Uneori aveam şansa să mă amuz urmărind cum creaturi deşertice – nu tocmai adaptate vipiei solare – îndrăzneau să străbată zona doar mergând pe sub şirul de vagoane compunând acel lung tren abandonat. Îmi amintesc (sau poate îmi doar imaginez?) chiar şi oameni furişându-se printre şine, la umbră (prin singura umbră!), în căutare de hrană sau de alte trebuinţe, ceea ce mă intriga nespus. Vedeam cum temperatura aerului în bătaia soarelui sălta mult peste cea a sângelui lor, şi mă-ntrebam ce oare e atât de important de nu-şi fac treburile după căderea nopţii. Mă simţeam atunci ca un copil neştiutor, un copil căruia îi lipseşte bunicul-sfătos să-i explice cu vorbă rară că, noaptea, acele fiinţe ar muri de frigul deşertului.
Garnitura de tren mă provocase printr-un paradox pe care-mi propusesem să-l dezleg (şi să-l înving cândva) cu fiecare trecere jucăuşă: de parcă formele drepte, colţurile riguroase, nenaturale, luciul metalului, toate acestea mă umiliseră cu perfecţiunea unei alte lumi, eterne.
O lume ce mă învingea atunci, la primele noastre jocuri, prin sfidarea materialului indestructibil, inoxidabil. Doar că, revenind zilnic pe acolo, am început a dibui mici semne. Am văzut cum pânzele, pieile şi vopselurile acoperind pe alocuri exterioare şi interioare de vagoane se scorojeau şi-şi pierdeau din culoare. Aşa mi-a venit ideea să ajut timpul împotriva acestei maşinării infernale: înfoindu-mă zilnic în nisipul de lângă terasamentul căii-ferate, şi folosind rambleul ca o trambulină, dezlănţuiam o perfidă sablare submicronică a monstrului mecanic.
În primele luni nu mi-a păsat de rezultate (probabil că ar fi fost descurajante): doar mă jucam. Apoi, adunându-se mai multă curiozitate, mi-am propus răgazuri să observ, să-mi contemplu opera, să-i prind inspiraţia. Când am văzut că pereţii de lemn ai vagoanelor arătau pe alocuri culoarea fibrei lemnoase, mi-am trimis fuioarele să simtă acele fibre şi le-am stimulat în mici dăltuiri longitudinale. Doar că, rătăcit în jocul de-a timpul, după câţiva ani de sablare, din acei pereţi laterali mai rămăseseră doar cadrele de oţel. Iar fostul luciu metalic, acum decrepit, îmi revela deopotrivă slăbiciunile esenţelor (odinioară invidiate) dar şi aleatoriul inspiraţiei mele artistice: în suprafaţa metalelor mai dure reuşisem fractalice filigrane, pe când în cele moi pierdusem controlul, obţinând doar nişte pori dizgraţioşi.
După alt timp – revenind nu cu joaca zilnică de clepsidră orizontală, ci cu temătoarea măsură de a nu fi stricat jocul – am observat că nu doar pereţii vagoanelor se lăsaseră măcinaţi, dar chiar şi podelele erau pe cale de dispariţie: acolo unde fuseseră traverse de lemn, acestea deja se dizolvaseră până spre capete (doar îmbinarea cu metalul le mai ferise de eroziunea nisipului), iar în podelele de tablă rugina decupase ferestre zimţate neregulat.
Acum, în chiar clipele ce savurez, vuind molatic, unul din acele răgazuri seniorale, realizez că din ceea ce fusese odinioară tunelul de umbră pentru vieţuitoarele neadaptate zilei a rămas doar amintire… O amintire de care deja mă îndoiam, cu toată silinţa de a păstra în gânduri acele imagini.
Am pornit şuierând pe sub garnitură, deşi calea-mi fusese aici întotdeauna transversală. Neliniştit de dispariţia părelnicului tunel, am revenit longitudinal şi nedumerit. Cum vor mai trece creaturile de la un lac la altul fără să moară cu sângele fierbând? Ce le făcusem? Cum de joaca aceea n-a ştiut de vină?… Iar teama, teama nou-ivită, chiar îmi va submina de-acum toate jocurile?
Şi, în fuga aceea longitudinală, mă tot repezeam şi jos, sub garnitură, printre şine, căutând poate o contrazicere, ori ceva care să compenseze vina. Iar spre capăt chiar am zărit ceva mai altfel, de care m-am apropiat cu speranţă şi cu teamă. Cu speranţă, pentru că în fuga mea vâjâită printre osii şi boghiuri mi-a părut a fi o fiinţă: animal sau om. Cu teamă, pentru că ceva îmi părea în neregulă cu poziţia mogâldeţei. Şi cu cât mă apropiam, cu cât mă adunam lângă ea, cu atât teama mă înfrigura mai tare: mogâldeaţa era lungită pe traversele de beton, iar o extremitate îi era înălţată pe o roată de tren. Apoi, odată ajuns cu totul acolo, detaliile s-au dovedit mai clare: între şine era un schelet lunguieţ, învelit în resturi de îmbrăcăminte. Probabil osemintele unui om. Craniul îi era cel rezemat de roata metalică. Sablarea mea zilnică – arma mea de jucărie împotriva garniturii de tren – îi dezgolise oasele de carne, iar din haine dizolvase mai tot ce era degradabil.
Probabil că nu eu, ci foamea ori setea îl omorâseră. Ori vreo neadaptare la deşert. Dar starea aceea secătuită a resturilor, amintind cu greu (dar cu atât mai insuportabil) de o fiinţă vie, m-a lovit în interiorul adunat atunci acolo. Cu o vină mai copleşitoare decât puteam duce. Îmi venea să mă smulg din mine. Să renasc, spre a uita totul. Să uit iarăşi totul!
Necăjit copilăreşte, îndârjit şi de teama de a pierde (din nou?) amintirile pe care atât mă străduisem să le colectez, m-am opintit cu suflul în scheletul acela. Oasele s-au rostogolit cu sunete de rune seci, dezvăluind, în locul unde stătuseră, ceva ce corpul însuşi protejase dincolo de moarte. Un fel de veşmânt pentru obiecte mici. Am fluierat cumva mai special, şi din buzunarul acela textil s-a ivit o foaie de hârtie. Veche, mototolită, mâzgălită şi remâzgălită. Dar totuşi salvată mult peste ceasul purtătorului căruia se pare că-i însoţise destinul. Cu greu am ţintuit-o pe o traversă, cu greu am întors-o, cu greu am descifrat-o. Din memorii trecute mi-au revenit înţelesurile slovelor. Ale singurelor slove rămase intacte pe acea foaie: „Să fie!”.
- Basmul compromis
Eram tânăr pe-atunci, şi-n mersul omenesc al lucrurilor simţeam nevoia să-mi găsesc un suflet pereche cu care să împart expansiunea acelei tinereţi. Un suflet alături de care să parcurg axa timpului de la îndrăzneala şi aventura prezentului până la înţelepciunea şi calmul senectuţii. Din ce în ce mai des, şi tot mai obsesiv, ca sub influenţa unei febre autoimune, îmi construiam în gânduri imaginea purtătoarei acelui suflet companion.
Crescând această nerăbdare a mea peste ce puteau suporta supapele minţii (deşi nutrită de chiar gândurile acelei minţi, plus alte adaosuri din biochimia trupului meu tânăr), mi-am dat seama că trebuie să plec în lume să-mi caut femeia visurilor.
Şi pentru că, de la tinereţe înspre maturitate, cu cât devine mintea mai acoperitoare, cu atât proiectele trebuie să aibă un plan, un algoritm (eventual cu reprezentări Gantt ori PERT), n-am pornit cu adevărat la drum până ce nu am întocmit Lista – lista cu o duzină de articole, despre cum trebuie să fie acea femeie, din cap (inclusiv interiorul acestuia) până în picioare.
Consumat-am multe ciorne până să definitivez „cele 12 legi”. S-a cerut mult efort, mult angajament până acolo – de gândire, de imaginaţie, de antropologie, de artă şi cultură, de management, de corectitudine politică. Plus multe colocvii mentale de compromisuri şi negocieri între antagonice gânduri. Însă altfel n-aş fi putut nicidecum ajunge la acea chintesenţă a femeii perfecte. Lista începea aşa:
- Să fie ea frumoasă la chip şi la corp. Preferabil subţire, blondă, cu ochi albaştri.
- Să fie ea cuminte, dar şi cu un dram de spirit.
- Să fie ea finuţă în gesturi şi mişcări. În vorbă şi în gânduri.
- Să fie ea inteligentă, însă fără ţâfna prea-multei-încrederi-în-sine.
- Să fie ea… Ş.a.m.d. Până la 12.
Bazat pe 0 recenzii
0.00
Per ansamblu
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Lasă primul o recenzie la “Întoarcerea perenă Ediția a II-a” Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Vă recomandăm și:
Doi morţi într-un sicriu
de Aleksandr Masalov
16,50 lei Prețul inițial a fost: 16,50 lei.14,40 leiPrețul curent este: 14,40 lei.
Doi morţi într-un sicriu (eBook) – Aleksandr Masalov
Idolii peșterii
de Genoveva Logan
7,20 lei Prețul inițial a fost: 7,20 lei.6,30 leiPrețul curent este: 6,30 lei.
Idolii peșterii (eBook) – Genoveva Logan
Japiţa
de Constantin Banu
10,20 lei Prețul inițial a fost: 10,20 lei.9,30 leiPrețul curent este: 9,30 lei.
Japiţa (eBook) – Constantin Banu
Întoarcerea fratelui risipitor
de Mircea Băduţ
9,30 lei Prețul inițial a fost: 9,30 lei.8,40 leiPrețul curent este: 8,40 lei.
Întoarcerea fratelui risipitor (eBook) – Mircea Băduţ
Izgonirea din iad
de Andrei Fischof
9,30 lei Prețul inițial a fost: 9,30 lei.8,40 leiPrețul curent este: 8,40 lei.
Izgonirea din iad (eBook) – Andrei Fischof
Condamnat să ucidă
de Adrian Buşilă
12,30 lei Prețul inițial a fost: 12,30 lei.10,80 leiPrețul curent este: 10,80 lei.
Condamnat să ucidă (eBook) – Adrian Buşilă
Cântul clipei
de Dan Ioan Nistor
7,20 lei Prețul inițial a fost: 7,20 lei.6,30 leiPrețul curent este: 6,30 lei.
Cântul clipei (eBook) – Dan Ioan Nistor
Misterul cărţii
de Mircea Ioan Casimcea
12,90 lei Prețul inițial a fost: 12,90 lei.10,50 leiPrețul curent este: 10,50 lei.
Misterul cărţii (eBook) – Mircea Ioan Casimcea
La Morrison Hotel. Povestiri de până azi
de Liviu Antonesei
16,80 lei Prețul inițial a fost: 16,80 lei.15,30 leiPrețul curent este: 15,30 lei.
La Morrison Hotel. Povestiri de până azi (eBook) – Liviu Antonesei
Colivia belgrădeană
de Crişu Dascălu
8,40 lei Prețul inițial a fost: 8,40 lei.7,20 leiPrețul curent este: 7,20 lei.
Colivia belgrădeană (eBook) – Crişu Dascălu
Genul programului: dramă
de Marieta Mihăiţă Rădoi
4,50 lei Prețul inițial a fost: 4,50 lei.3,90 leiPrețul curent este: 3,90 lei.
Genul programului: dramă (eBook) – Marieta Mihăiţă Rădoi
Simonetta Berlusconi. Călugărul Filippo Lippi şi călugăriţa Lucrezia Buti
de Dumitru Radu Popescu
35,70 lei Prețul inițial a fost: 35,70 lei.33,30 leiPrețul curent este: 33,30 lei.
Simonetta Berlusconi. Călugărul Filippo Lippi şi călugăriţa Lucrezia Buti (eBook) – Dumitru Radu Popescu
Ficțiuni secunde Ediția II
de Mircea Băduţ
20,70 lei Prețul inițial a fost: 20,70 lei.18,90 leiPrețul curent este: 18,90 lei.
Ficţiuni secunde Ediția II (eBook) – Mircea Băduţ
Vasco da Gama navighează
de Diana Adamek
18,30 lei Prețul inițial a fost: 18,30 lei.16,80 leiPrețul curent este: 16,80 lei.
Vasco da Gama navighează (eBook) – Diana Adamek
Mai mult decât psihoză
de Lucia Dărămuş
15,30 lei Prețul inițial a fost: 15,30 lei.13,80 leiPrețul curent este: 13,80 lei.
Mai mult decât psihoză (eBook) – Lucia Dărămuş
Lumea în oglindă
de G. Mosari
9,30 lei Prețul inițial a fost: 9,30 lei.7,50 leiPrețul curent este: 7,50 lei.
Lumea în oglindă (eBook) – G. Mosari
Close
Noutăți
-
Sunetul de referință și arca muzicii occidentale
24,30 leiPrețul inițial a fost: 24,30 lei.22,20 leiPrețul curent este: 22,20 lei. -
Deasupra norilor, cerul rămâne mereu albastru
42,30 leiPrețul inițial a fost: 42,30 lei.37,86 leiPrețul curent este: 37,86 lei. -
Conspirația cearșafurilor. Jurnal european
42,39 leiPrețul inițial a fost: 42,39 lei.37,86 leiPrețul curent este: 37,86 lei.
Recenzii
Momentan, această carte nu are nicio recenzie.