Supremaţia experienţei

19,70 lei 17,50 lei

Supremaţia experienţei. Conservatorismul anglo-saxon (eBook) – Adrian Paul Iliescu

Golește
ISBN: EB9786068012018 Categorie: Autor: Anul apariției: 2014 Colecții: ,
 • Cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

„Conservatorismul pragmatic, conservatorismul lui David Hume, Edmund Burke şi, în secolul XX, al lui Michael Oakeshott, se deosebeşte profund de reacţionarism şi de ultraconservatorismul virulent. Un conservator pragmatic este un om care gândeşte fără mituri călăuzitoare şi fără adevăruri absolute, ce confiscă şi paralizează inteligenţa; este un adversar, şi nu un adept, al utopiilor inverse, care aspiră la restaurarea trecutului.

El este un adept al moderaţiei şi al gradualismului – nu pentru că ar avea oroare de schimbările profunde, ci pentru că ştie că nimic important, înrădăcinat într-o formă de viaţă omenească, nu poate fi schimbat brusc. Se comite adesea o confuzie între conservatorismul pragmatic şi radicalismul de dreapta.

Dar este vorba de o eroare de neiertat, căci cele două forme ale Dreptei se opun diametral: „Ostilitatea faţă de radicalism, ostilitatea neîncetată, implacabilă, este definiţia esenţială a conservatorismului” (Robert Cecil, Marchiz de Salisbury).

Au existat şi în România figuri celebre apropiate conservatorismului pragmatic, spre exemplu P. P. Carp. Însă, din păcate, tradiţia autohtona este dominată de radicalismul de dreapta, ilustrat (virulent) de Eminescu şi (seren) de Maiorescu, iar ulterior de „generaţia rătăcită”: Nae Ionescu, Mircea Eliade, Cioran şi Noica.” (Adrian-Paul Iliescu)

Based on 0 reviews

0.00 Overall
0%
0%
0%
0%
0%
Be the first to review “Supremaţia experienţei”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reviews

There are no reviews yet.

Navigation
Close

Coșul meu

Close

Wishlist

Bine ați venit!

Parola va fi generată automat și trimisă pe adresa dvs. de email.

Datele personale vor fi folosite pentru a vă susține experiența pe website, pentru a administra accesul la contul dvs. și pentru alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Aveți deja un cont?

Close

Categorii