Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist

Prețul inițial a fost: 14,40 lei.Prețul curent este: 12,90 lei.

Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist (eBook) Colectiv

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786068260693 Categorie: Autor: Anul apariției: 2015 ePub: ISBN 978-606-8260-70-9PDF: ISBN 978-606-8260-69-3 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

„Întotdeauna, condamnarea unui regim totalitar este binevenită. Dacă pentru noi este tardivă, în schimb, pentru generaţiile tinere de azi şi de mâine, cunoaşterea adevărului despre acele vremuri este foarte importantă. Cu atât mai importantă, cu cât aici s-au petrecut ca număr şi bestialitate, cele mai cumplite crime din Europa comunizată.” / Octav Bjoza

„Un asemenea gest, chiar dacă produs atât de târziu, nu e deloc inutil, fie și pentru că ar stimula memoria colectivă (de la noi și din afara noastră), predispusă cum e la amnezie. Tinerimea, îndeosebi, s-ar cuveni să afle și pe această cale, solemnă, că pericolul unei recidive totalitare, de tip comunist, persistă în spațiul dominat până nu demult de sovietici și ne poate oferi surprize neplăcute, cum se întâmplă deja în proximitatea noastră.”  / Alexandru Zub

Autori: Radu Preda, Sorin Ilieșiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta, Valeriu Ştefan Zgonea, Alexandru Zub, Ioan-Aurel Pop, Norman Manea, Sergiu Andon, Lucia Hossu Longin, Adrian Dinu Rachieru, Lucian Vasiliu, Radu Tudor, Virgil Nemoianu, Gabriel Andreescu, Theodor Codreanu, Viorel Padina, Cassian Maria Spiridon, Ioan Chelaru, Magda Ursache, Marius Oprea, Octav Bjoza, Radu Ulmeanu.

Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist – Colectiv

Argument Pactul pentru memorie*

Împlinirea primului sfert de veac de la căderea simbolică a comunismului în majoritatea ţărilor Europei de Est ar trebui să ofere ocazia ideală pentru a ne întreba dacă şi ce am făcut pentru articularea unei culturi a memoriei. Ce am putea face de acum înainte? Ei bine, fără a exagera, cred că este momentul să formulăm şi să respectăm un pact pentru memorie. Similar celui pentru educaţie, sănătate sau alt domeniu important al vieţii noastre sociale, un asemenea demers este departe de a se prezenta drept gest simbolic, o sumă de cuvinte care nu angajează pe nimeni, un text tocmai bun pentru a fi citat şi eventual comentat. Nu! Încă marcată de traumele multiple ale trecutului recent, România de azi şi de mâine are urgentă nevoie de un „canon“, de un normativ al cunoaşterii experienţei totalitare de care o despart doar două decenii şi jumătate.

Prima afirmaţie normativă: demersurile istoriografice şi investigaţiile privitoare la comunism nu trebuie să fie anexate politic. Partidele fac, prin deciziile lor inspirate sau nu, istorie, dar nu o scriu şi cu atât mai puţin nu o evaluează. Mandatul politic de la baza unor instituţii de cercetare, precum IICCMER, exprimă interesul, cât se poate de legitim, al puterii pentru temă, dar nu indică şi modul cum aceasta este abordată. Iată de ce, depolitizarea rămâne primul şi cel mai important pas către revenirea în fire. Memoria victimelor dictaturii proletariatului nu poate fi abuzată de nimeni, indiferent de culoare.

A doua afirmaţie normativă: nu există monopol interpretativ şi nici de alt fel. Complexitatea acestui traumatic capitol de istorie desfide tentativele, de azi sau de mâine, de a opera cu o singură grilă. Departe de a încuraja „nuanţele“, cele care trimit, în cele din urmă, la relativizarea în numele unei obiectivităţi suspecte şi impure, lipsa monopolului hermeneutic este un act igienic. El împiedică revendicările abuzive, prin excludere, deschizând orizontul cunoaşterii generaţiilor viitoare. Oricum, oricât ar fi de neplăcut să recunoaştem, cele mai bune cărţi vor fi scrise după noi.

A treia afirmaţie normativă: depolitizată şi multiplă exegetic, referinţa memorială la comunism are ca finalitate nu atât radicalizarea anticomunismului, eşuând în paradoxul urii ideologice faţă de altă ideologie, cât aprofundarea libertăţii, ataşarea de valorile care se nasc şi mor împreună cu ea. Demersul este pozitiv, constructiv, menit să asigure trezvia de care orice organism social pândit de slăbiciunea membrilor săi are nevoie. Studierea comunismului, inclusiv condamnarea teoriei şi practicii sale, îşi ating scopul în cotidianul unei democraţii reale, în şantierul zilnic al construcţiei binelui comun.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Apel pentru condamnarea totalitarismului comunist”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii