Cu eBookuri.ro citești oriunde.
La porțile împărăției
17,40 lei Prețul inițial a fost: 17,40 lei.14,70 leiPrețul curent este: 14,70 lei.
La porţile împărăţiei (eBook) – Alexandru Surdu
Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786068260976
Categorie: Filosofie
Autor: Alexandru Surdu
Anul apariției: 2017
EB9786068260976
ePub: ISBN 978-606-8260-98-3PDF: ISBN 978-606-8260-97-6
Colecție: Filosofie
- Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
- Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?
Cum citesc un eBook?
Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.
Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.
Computer eBook Reader Telefon Tabletă Calculator personal Kindle Android Android Laptop Nook iPhone iPad Apple MacBook Kobo Windows Windows Notebook iRiver Trekstor Netbook Pocketbook Prestigio Bookeen
O parte dintre noi au trăit vremuri grele pe care uneori le mai visăm, le povestim sau despre care scriem încă, fără patima cumplită care i-a cuprins pe profitorii de atunci, care și astăzi ne fac rău, și chiar mai rău decât „pe vremea aceea”, cum se zice. E drept că noi am prevăzut-o într-un fel sau altul, spunând-o celor care se-ncumetau să ne asculte, fără pretenția, Doamne, ferește!, de a ne considera și disidenți, cum o făcură cei menționați mai sus.
Previziunile noastre s-au bazat pe o anume cunoaștere a mersului istoriei, care, cum se știe, se tot repetă, cu mici deosebiri, firește. Oricum, ceva cunoștințe de economie politică nu ne strică nici în zilele noastre, pentru a ne da seama de jocul frecvent al trecerii de la economia politică la politica economică și, mai ales, al trecerilor de la un sistem sau orânduire economică la alta și invers, cum le-am trăit noi: de la capitalism la socialism și viceversa.
Ca un fel de ciudățenie, au rămas considerațiunile despre noul eon sau noua eră (New Age) ale filosofului din Lancrăm, mai ales că acestea s-au realizat abia după căderea comunismului, pe care n-o mai prevăzuse Blaga. (Alexandru Surdu)
La porţile împărăţiei de Alexandru Surdu
1.
DE LA ECONOMIA POLITICĂ LA POLITICA ECONOMICĂ
Din perspectiva filosofiei categorial-sistematice, în cadrul Realităţii, Binele ocupă locul central după Frumosul şi Adevărul, şi înaintea Dreptăţii şi a Libertăţii. Dialectico-speculativ însă şi, respectiv pentadic, niciuna dintre aceste componente nu poate fi realizată, adică instituită în calitate de categorie filosofică fără o raportare corespunzătoare la celelalte. Este însă evident că toate se referă la om, căci Realitatea însăşi este a omului, este concepută de către om şi pentru om. Şi nici nu are vreo semnificaţie pentru alte vieţuitoare, terestre sau cosmice. Aceasta, pentru faptul că Realitatea nu este altceva decât o totalitate de concepţii ale omului despre propria lui Existenţă în conformitate cu Fiinţa, respectiv cu modalitatea proprie omului de a o gândi cum este, ce este şi de ce este aşa cum este. Cauza pentru care i-a fost dată omului capacitatea de a realiza toate acestea nu poate fi discutată aici, dar trebuie menţionat că nici în zilele noastre omul, prin care înţelegem Umanitatea, mai precis ceea ce cunoaştem noi aici şi acum din realizările omului, n-a reuşit decât într-o mică măsură să-şi exercite această capacitate. Şi, mai ales, n-a reuşit să transpună în Existenţa Reală aproape nimic din ceea ce a realizat pe plan conceptual, iar ceea ce a transpus totuşi a fost adesea dezastruos atât pentru el, cât şi pentru Existenţa Reală. Dar trebuie spus, mai ales în legătură cu Binele, că transpunerea concepţiilor în Existenţa Reală este favorabilă de regulă numai pentru o parte dintre oameni. Din această cauză s-a şi făcut distincţia dintre teorie şi practică.
În domeniul Realităţii însă totul este numai teorie, în sensul de concepţie, şi, dacă este vorba de Bine, principial, acesta ar trebui să fie al tuturor, numai în practică se dovedeşte altfel.
Teoriile în genere, mai ales de la Aristotel citire, se realizează în forma ştiinţelor. Aristotel era un făcător de ştiinţe. Şi le făcea după acelaşi model. Alegea un domeniu din Existenţa naturală sau socială, îl delimita de restul Existenţei şi îl trecea prin filtrul Fiinţei. Dar, fiind adeptul Raţiunii, care este numai una dintre facultăţile gândirii, îl interesa în mod special esenţa sau ce este-le fenomenelor din acel domeniu, cum este aceasta şi de ce este aşa şi nu altfel. Adică ştiinţele sale erau raţionale şi ar fi trebuit să fie şi numite „raţionale”, ceea ce nu s-a făcut întotdeauna. Etica, de exemplu, ca ştiinţă, ar fi trebuit să fie numită „eticologie”, iar estetica „esteticologie”, pentru a o deosebi, pe prima, de comportamentul real sau Existenţa Reală comportamentală, şi, pe a doua, de Existenţa Reală artistică. Oricum, etica prescrie reguli de comportament pe care adesea nu le mai regăsim în comportamentul real, şi nici în arte (mai ales în cele moderne) nu mai regăsim canoanele estetice.
Nu există însă numai o ştiinţă a Binelui care, aristotelic vorbind, ar trebui să ne folosească pentru viaţa bună (pros to eu zen) sau pentru a trăi bine, deoarece viaţa omului necesită, pentru desfăşurarea ei optimă, mai multe condiţii: corporal-sanitare; nutriţionale; climaterice; familiale; sociale; culturale; spirituale. Multe dintre ele sau dintre cele asemănătoare lor sau subordonate acestora au devenit ştiinţe folositoare omului pentru a trăi bine, condiţia fiind aceea de aplicare, de punere în practică, în Existenţa Reală.
Din perspectivă filosofică toate aceste ştiinţe ale Binelui prezintă interes, dar nu ele ca atare; medicina, de exemplu, ca „medicologie”, ne interesează în măsura în care face uz de principiile diferitelor tipuri de logică: intelectivă, raţională sau dialectico-speculativă, de tipuri speciale de cunoaştere. Toate acestea ţin de teoria medicinei, numită adesea şi filosofia medicinei. Şi ne interesează, fireşte, dacă ceva din toată această „medicologie” este folosită sau nu pentru o sănătate bună, pentru ca omul să trăiască bine.
Ceva asemănător se petrece şi cu economia. Etimologic, termenul provine din gr. oikos (casă) + gr. nemein (a îngriji), adică „îngrijirea casei”, gospodărirea. Pentru o viaţă bună trebuie o casă (gospodărie) bună, un adăpost pentru familie, pentru sclavi şi animale, pentru produsele necesare hranei, pentru prepararea produselor, pentru pază şi apărare, pentru obiectele casnice, pentru unelte şi atelaje, pentru îmbrăcăminte şi podoabe.
Dacă facem distincţia dintre economiologia casnică şi economia reală, cel puţin la scriitorii antici (Xenofon şi Aristotel), la care găsim numeroase exemple concrete, constatăm că între cele două planuri există la început o dublă determinare. Se pornea fie de la teoretic la practic, adică de la ceea ce ar trebui să fie pentru o bună gospodărire, fie de la exemple de bună gospodărire care ar fi bine să fie urmate.
Dar casele (gospodăriile) nu sunt izolate, şi nici familiile care le locuiesc, ceea ce înseamnă că trebuie să fie şi o economiologie publică, numită „politică”, de la gr. polis (cetate), care este mult mai complicată şi diferă de la un regim politic la altul, fiecare dintre ele având avantaje şi dezavantaje.
În această privinţă, mai ales datorită lui Platon, separaţia dintre economiologie şi economia reală devine frapantă şi chiar ireconciliabilă. Cetatea, sau statul ideal al lui Platon, reprezintă nu numai teoria unui stat pentru viaţa bună a cetăţenilor, ci teoria unui stat perfect, s-ar putea spune, pentru fericirea cetăţenilor.
Principial, economiologia lui Platon era inaplicabilă. Se zice totuşi, poate tocmai pentru a ilustra acest lucru, că Platon ar fi găsit un tiran care să-i pună în aplicare teoria. Revolta cetăţenilor s-a manifestat însă curând, Platon, scăpând cu greu de mânia acestora, ar fi fost vândut ca sclav şi răscumpărat apoi de un amic. Ceea ce nu înseamnă însă că unele dintre ideile sale n-ar prezenta interes până în zilele noastre.
De-a lungul timpului au apărut o mulţime de teorii despre statul ideal al bunăstării, mai mult sau mai puţin generale, mai mult sau mai puţin utopice. Toate acestea în timp ce, prin Existenţa Reală, oamenii erau căsăpiţi mai rău ca vitele şi erau exterminate popoare întregi. Dar vorbim şi noi la trecut, cum se face de regulă, cu toate că, numai în ultimii ani, au fost ucise câteva milioane de oameni şi genocidul se pare că este abia la început.
Or, Platon, în dialogul despre stat, urmat de toţi utopicii din lume, vorbeşte în mod special despre „apărătorii cetăţii”, considerând pe bună dreptate că oricare ar fi orânduirea şi de către oricine ar fi condusă cetatea, ea ar trebui să asigure cel puţin viaţa locuitorilor.
Una dintre cauzele războaielor, zicea Platon, şi se tot spune, o constituie insuficienţa teritoriului. Şi dacă nu ai destul, iei de la vecin. Acesta însă are apărătorii lui şi nu se lasă. Ceea ce urmează este lupta pentru spaţiu vital. Nu pentru a trăi bine, ci pur şi simplu pentru a trăi. Dar unii, oricât spaţiu ar avea, continente întregi, tot nu se mai satură.
Haideţi, se zice, să reîmpărţim lumea. În felul acesta se nasc războaiele mondiale şi mor zeci de milioane de oameni. După care încep războaiele zonale ş.a.m.d.
Mai sunt şi alte cauze, pur economice. Unii au resurse minerale, alţii au păduri, alţii au păşuni şi animale. Dar alţii nu le au şi vor să le aibă, şi, dacă sunt mai tari sau mai mulţi, le vor lua. Cum? Exterminându-i pe proprietari. Au existat şi lupte legendare pentru femei, căci pentru bărbaţi, cu destinaţia de sclavi, războaiele erau frecvente.
Aşa s-a născut şi ideea utopică de uniuni statale în cadrul cărora să nu mai fie războaie. Şi chiar aşa a fost, numai că au izbucnit apoi războaiele dintre uniunile statale. Războaie „calde” sau „reci” care continuă până în zilele noastre.
Platon, în teoria statului, procedează metodologic prin aplicarea unei scheme triadice valabile şi la studiul sufletului, împărţit în trei părţi: curajul, raţiunea şi dorinţa. Cei curajoşi şi puternici ar trebui să fie apărătorii şi luptătorii; cei raţionali şi înţelepţi – conducătorii, iar ceilalţi, meşteşugari şi agricultori, sclavii fiind consideraţi un fel de animale. În felul acesta însă şi statul devine un fel de vieţuitoare cvasimonstruoasă (leviatanul, de la Leviticul din Pentateuh). O vieţuitoare, în orice caz, rea, care le devorează când poate pe toate celelalte, ceea ce justifică şi „războiul tuturor împotriva tuturor”.
Bazat pe 0 recenzii
0.00
Per ansamblu
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Lasă primul o recenzie la “La porțile împărăției” Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Vă recomandăm și:
Genealogia moralei
de Friedrich Nietzsche
34,20 lei Prețul inițial a fost: 34,20 lei.33,69 leiPrețul curent este: 33,69 lei.
Traducere de Janina Ianoşi şi Horia Stanca. Prefaţă de Ion Ianoşi
Zur Genealogie der Moral, 1887
Genealogia moralei (eBook) – Friedrich Nietzsche
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză Volumul 2
de Colectiv
28,50 lei Prețul inițial a fost: 28,50 lei.25,20 leiPrețul curent este: 25,20 lei.
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză Volumul II
Key Concepts in Chinese Thought and Culture II
《中华思想文化术语》第2辑
Traducere din limba chineză și note de Paula Teodorescu
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză Vol. VIII
de Colectiv
28,50 lei Prețul inițial a fost: 28,50 lei.25,20 leiPrețul curent este: 25,20 lei.
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză – Volumul VIII
Key Concepts in Chinese Thought and Culture VIII
《中华思想文化术语》第8辑
Traducere din limba chineză și note de Andreea Chiriţă
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
Marea amiază. Studii și eseuri despre Nietzsche
de Vasile Muscă
12,30 lei Prețul inițial a fost: 12,30 lei.10,80 leiPrețul curent este: 10,80 lei.
Marea amiază. Studii și eseuri despre Nietzsche (eBook) – Vasile Muscă
Nietzsche și muzica
de Cristina Maria Sârbu
11,40 lei Prețul inițial a fost: 11,40 lei.9,30 leiPrețul curent este: 9,30 lei.
Nietzsche şi muzica (eBook) – Cristina Maria Sârbu
Filosofia identității românești
de Ionel Necula
25,80 lei Prețul inițial a fost: 25,80 lei.23,10 leiPrețul curent este: 23,10 lei.
Filosofia identității românești (eBook) – Ionel Necula
O sută de termeni din înțelepciunea chineză
de Colectiv
36,00 lei Prețul inițial a fost: 36,00 lei.31,56 leiPrețul curent este: 31,56 lei.
O sută de termeni din înțelepciunea chineză
Colecție Civilizația și Cultura Chineză
Traducere din limba chineză de Paula Teodorescu și Andreea Chiriţă
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
De la Marea Unire la România Mare
de Alexandru Surdu
15,90 lei Prețul inițial a fost: 15,90 lei.13,20 leiPrețul curent este: 13,20 lei.
De la Marea Unire la România Mare (eBook) – Alexandru Surdu
Spovedanie de Lev Tolstoi
de Lev Tolstoi
32,10 lei Prețul inițial a fost: 32,10 lei.30,69 leiPrețul curent este: 30,69 lei.
Spovedanie (eBook) – Lev Tolstoi
Colecția Biblioteca de filosofie
Traducere de Janina Ianoși
Vezi mai multe cărți din colecția Biblioteca de filosofie
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză – Volumul V
de Colectiv
28,50 lei Prețul inițial a fost: 28,50 lei.25,20 leiPrețul curent este: 25,20 lei.
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză – Volumul V
Key Concepts in Chinese Thought and Culture V
《中华思想文化术语》第5辑
Traducere din limba chineză și note de Paula Teodorescu
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
Dostoievski – Nietzsche. Elogiul suferinței
de Aura Christi
37,80 lei Prețul inițial a fost: 37,80 lei.34,50 leiPrețul curent este: 34,50 lei.
Dostoievski – Nietzsche Elogiul suferinței, Ediția 2017 (eBook) – Aura Christi
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză. Volumul III
de Colectiv
28,50 lei Prețul inițial a fost: 28,50 lei.25,20 leiPrețul curent este: 25,20 lei.
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză Volumul III
Key Concepts in Chinese Thought and Culture III
《中华思想文化术语》第3辑
Traducere din limba chineză și note de Paula Teodorescu
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză Vol IX
de Colectiv
28,50 lei Prețul inițial a fost: 28,50 lei.25,20 leiPrețul curent este: 25,20 lei.
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză – Volumul IX
Key Concepts in Chinese Thought and Culture IX
《中华思想文化术语》第9辑
Traducere din limba chineză și note de Andreea Chiriţă
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză Vol. VII
de Colectiv
28,50 lei Prețul inițial a fost: 28,50 lei.25,20 leiPrețul curent este: 25,20 lei.
Concepte-cheie din gândirea și cultura chineză – Volumul VII
Key Concepts in Chinese Thought and Culture VII
《中华思想文化术语》第7辑
Traducere din limba chineză și note de Paula Teodorescu
Colecția Cultura și Civilizația Chineză
Editura Ideea Europeană
Clipă şi timp
de Dragoş Grusea
29,10 lei Prețul inițial a fost: 29,10 lei.26,40 leiPrețul curent este: 26,40 lei.
Clipă şi timp – Dragoș Grusea
Autorul a beneficiat de o bursa de creaţie acordată de Uniunea Scriitorilor din România.
Publicarea volumului s-a făcut cu sprijinul aceleiaşi instituţii.
Hegel. Filosofia social-politică
de Octavian Opriş
22,20 lei Prețul inițial a fost: 22,20 lei.19,80 leiPrețul curent este: 19,80 lei.
Hegel. Filozofia social-politică (eBook) – Octavian Opriş
Close
Noutăți
-
Poeme scăpate printre degete
21,30 leiPrețul inițial a fost: 21,30 lei.18,00 leiPrețul curent este: 18,00 lei. -
O istorie Heavy Metal
51,90 leiPrețul inițial a fost: 51,90 lei.48,30 leiPrețul curent este: 48,30 lei. -
Poştaşul nocturn - Ночной почтальон. Ediţie bilingvă
16,50 leiPrețul inițial a fost: 16,50 lei.15,90 leiPrețul curent este: 15,90 lei.
Recenzii
Momentan, această carte nu are nicio recenzie.