Canabisul – Carte educațională

29,00 lei

Canabisul – Carte educațională (eBook) de Valentin Chiper
Comunitatea Pro Canabis
Vezi titlurile semnate de Valentin Chiper

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789730331365 Categorie: Autor: Anul apariției: 2019 PDF: ISBN 978-973-0-33136-5 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Canabisul este una dintre plantele cultivate din cele mai vechi timpuri de către om. Această plantă are însă o vârstă mult mai mare, de peste 38 milioane de ani. Specia umană a coexistat cu această plantă, precum și cu alte plante psihedelice și de aceea nu este de mirare că în trupul nostru există substanțe cu o acțiune analoagă unor substanțe ce apar și în plantele respective (canabinoizii). Sistemul endocanabinoid este capabil, prin funcțiile sale, să ne influențeze starea psihică, emoțională, dar totodată și starea de sănătate, prin influența asupra răspunsului imunitar sau inflamator.

Ideea utilizării plantelor ca medicament, datează dinainte de cele mai vechi înregistrări istorice cunoscute. În ultimele decenii, asistăm la o reîntoarcere firească la utilizarea remediilor bazate pe plante medicinale. În ciuda încercărilor industriei farmaceutice de a sintetiza și standardiza componentele plantei, în mod firesc nu poate fi reprodusă paleta de efecte benefice, datorată sinergiei tuturor componentelor existente în mod natural în plantă.

Cânepa a fost utilizată ca și medicament cel puțin din anul 2800 înaintea erei noastre, și a fost listată (sub formă de extracte, sau în alte forme), în diverse farmacopee, până pe la mijlocul secolului trecut. Obiecte de cult, conținând resturi de semințe de cânepă, mai vechi de 5000 de ani, au fost descoperite pe teritoriul României. În China, au fost descoperite rămășițele unui șaman, alături de o cantitate semnificativă de canabis (conservată în mod excepțional, datorită condițiilor speciale climatice și a modului în care a fost realizată înmormântarea).

Cea mai veche utilizare a cânepei pentru confecționarea textilelor este atestată în China, unde au fost descoperite resturi de țesături datând dinaintea anului 7000 înaintea erei noastre. Din India, ne-au parvenit dovezi ale utilizării cânepei, încă de acum 3400-4000 ani. Descoperirile arheologice egiptene, certifică utilizarea cânepei acum 3200 de ani, fiind găsită alături de mumia lui Ramses II. În primul mileniu înaintea erei noastre, se pare că această plantă era cea mai cultivată, asigurând materia primă pentru haine, frânghii, hârtie, ulei, medicamente, hrană.

În anii 30 ai secolului trecut, Harry Anslinger (omul care a distrus cânepa aproape de unul singur, fiind în cea mai mare parte responsabil pentru trecerea ei în ilegalitate), a optat pentru folosirea unui nou nume pentru această plantă, care să nu fie familiară publicului: Marijuana. În acest fel, oamenii au putut fi manipulați mai ușor pentru a accepta noua imagine ce urma să fie impusă cânepei, pentru a putea fi cu ușurință interzisă.

În plus, pe fondul tendințelor rasiste existente în societatea americană a acelor vremuri, planta (numită acum marijuana) a fost asociată cu muncitorii emigranți mexicani care o fumau, demonizați de către tiradele lui Anslinger împotriva ”ierbii nebune”, care susținea că acest obicei îi face nebuni și periculoși, determinându-i să violeze femeile americane și să provoace haos.

Prin manipularea (cu tentă rasistă și xenofobă) realizată de mass-media, în 1937, canabisul, a devenit din medicament, aliment și sursă de materii prime, un drog ilegal.

Această plantă are mii de utilizări. Chiar dacă facem abstracție de inflorescențe (care pot fi consumate ca medicament sau în scop de relaxare), ea poate rezolva multe probleme actuale. Tulpinile pot reduce în mare măsură criza energetică actuală, având potențialul de a înlocui combustibilii fosili. Este materie primă pentru o hârtie de mult mai bună calitate decât cea produsă din lemn, putând fi reduse foarte mult despăduririle. În locul pungilor de plastic confecționate din petrol, și care sfârșesc pe câmpuri, în vârful copacilor, sau în mările și oceanele planetei, se poate utiliza celofanul biodegradabil produs din cânepă.

Semințele de cânepă sunt o hrană proteică vegetariană completă. Acestea au raportul precis  3/1 între acizii grași omega 6 și omega 3, necesari corpului nostru. Desigur, uleiul obținut din semințe este o foarte bună sursă pentru combustibilii de tip biodiesel.

Toate acestea ar trebui să fie suficiente pentru a-i aduce acestei plante nivelul de respect și atenție pe care îl merită.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Canabisul – Carte educațională”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii