Psihologia educației. Repere teoretice și practice

Prețul inițial a fost: 39,00 lei.Prețul curent este: 35,10 lei.

Psihologia educației. Repere teoretice și practice – Elena-Ancuța Santi
Colecția Științe ale educației
Mai multe cărți publicate de Editura Universitară

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786062817114 Categorie: Autor: Anul apariției: 2023 PDF: ISBN 978-606-28-1711-4 Colecții: ,
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

A educa este o artă, dar şi o ştiință. Este un dar, este o misiune, este o provocare, este o bucurie. Profesia de dascăl este una nobilă, pentru care trebuie o pregătire specială, temeinică, fundamentată ştiințific, psihologic şi pedagogic, dar mai ales pentru care este importantă o calitate supremă: să îi iubeşti pe copii, să îl vezi pe fiecare unic, special, minunat, să fii deschis şi dornic să pătrunzi în universul lui şi în sufletul lui. Sunt unii educatori care rămân pentru totdeauna în sufletul elevilor, ca nişte repere, ca nişte modele, ca exemple. Aceasta este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea ca educator: să ştii că pentru un elev tu ai fost lumina, tu l-ai ajutat să aleagă în momentele de cumpănă şi ai contribuit cu puțin la devenirea lui.
Tânărul profesor care intră pentru prima dată în clasa de elevi trăieşte o experiență unică, încărcată de emoție, speranțe, visuri, aşteptări, întrebări, îndoieli, entuziasm, teamă. Este important ca el să fie pregătit pentru responsabilitatea pe care şi-o asumă. El trebuie să ştie cum să valorizeze maxim potențialul fiecărui elev în parte, cum să descopere aptitudinile lor, cum să le dezvolte creativitatea, gândirea critică, inteligența emoțională, cum să îi ajute să învețe şi să îşi formeze o personalitate armonioasă. Dincolo de pregătirea de specialitate, de cunoştințele metodice, profesorul are nevoie de un bagaj de cunoştințe de psihologie. Studiul Psihologiei educației oferă studenților – viitori profesori – fundamentul pe care se construiesc competențele lor didactice.
Lucrarea de față reprezintă un demers teoretic şi aplicativ care prezintă într-o manieră actuală şi atractivă problematica Psihologiei educației cu relevanță deosebită pentru formarea profesională a viitoarelor cadre didactice. Maniera de abordare este una ştiințifică, respectând normele de scriere şi citare în vigoare, subiectele sunt prezentate interdisciplinar, îmbinând conceptele specifice Psihologiei cu elemente din Pedagogie practică, cu exemple clare şi aplicații care să faciliteze înțelegerea conținutului.
Tematica abordată include subiecte de actualitate pentru domeniul Ştiințelor educației, cum ar fi: principalele teorii ale dezvoltării cognitive, morale şi sociale, cu Elena-Ancuța Santi 10 implicațiile lor educaționale, specificul vârstelor şcolare, învățarea şcolară, cunoaşterea personalității elevilor, diversitatea elevilor, inteligența emoțională, metacogniția, inteligențele multiple, elevii supradotați, elevii cu dificultăți de învățare, creativitatea, motivația şcolară, autocunoaşterea, stima de sine a elevilor, mecanisme energizante şi reglatorii ale învățării, profesorul – ca factor şi agent al educației. Sunt expuse principalele teorii din literatura de specialitate, din țară şi din străinătate. Limbajul cărții este unul ştiințific, clar, cu exemple relevante, sugestii şi aplicații ale conceptelor în context şcolar. Lucrarea poate fi utilă deopotrivă studenților care se pregătesc pentru cariera didactică, profesorilor, psihologilor şcolari, profesorilor care se pregătesc pentru susținerea gradelor didactice, definitivatului în învățământ sau a examenului de titularizare, precum şi tuturor celor interesați de problematica abordată. Rolul Psihologiei educației este unul determinant în potențarea rezultatelor procesului educațional.
Aplicarea cunoştințelor psihologice în actul didactic reprezintă elementul care face diferența între eşec şi succes, oferind cadrului didactic competențe nu doar în a transmite informații eficient, ci pentru a şti să individualizeze demersul său şi pentru a crea oportunități de învățare reale, coerente şi de valoare. Educația poate fi un joc, o aventură a minții, dar şi a inimii. Ea trebuie să îi provoace pe elevi să viseze şi să creadă cu tărie în visele lor pentru a le realiza.
Charles Kettering, un important inventator, susținea că profesorii ar trebui să se străduiască să dezvolte trei calități elevilor lor: viziune, imaginație şi curaj. Prin viziune vor vedea lucrurile, prin imaginație vor visa lucruri care ar putea fi. Prin curaj ei vor acționa cu îndrăzneală pentru a face ca visurile să devină realitate.

Prof. univ. dr. Mihaela Roco Universitatea Bucureşti Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Psihologia educației. Repere teoretice și practice”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii