Inteligența emoțională și reprezentările religioase la preșcolar

23,10 lei

Inteligența emoțională și reprezentările religioase la preșcolar – Elena-Ancuța Santi
Colecția Psihologie
Mai multe cărți publicate de Editura Universitară

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786062817121 Categorie: Autor: Anul apariției: 2023 PDF: ISBN 978-606-28-1712-1 Colecții: ,
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Religiozitatea la preșcolar este o temă deosebit de importantă pentru evoluția spirituală a ființei umane. În prezent, se constată carențe mari, dar nu irecuperabile în educarea copilului în privința valorilor spirituale. Studiul teoretic și empiric al unui fenomen atât de complex presupune și o pregătire pe măsură a celui care este motivat, chiar pasionat să contribuie la dezvoltarea laturii spirituale a persoanei începând de la vârsta preșcolară. D-na dr. Elena-Ancuța Santi are o pregătire multidisciplinară, și anume psihologia, teologia și asistența socială, precum și pedagogia, care a contribuit la realizarea unei cercetări cu maximă noutate și originalitate. După știința mea, este prima lucrare care studiază inteligența emoțională în corelație cu religiozitatea la preșcolar, urmărind să eficientizeze la maximum educarea și stimularea celor două dimensiuni ale personalității prin potențarea lor reciprocă.

Această perioadă specială în viața unui om, preșcolaritatea, este una extrem de importantă pentru formarea și dezvoltarea personalității viitoare a copilului, reprezentând momentul cheie al constituirii primelor reprezentări despre sine, lume și viață, care își pun amprenta pe portretul fiecărui individ în parte în procesul devenirii umane, ca ființă inteligentă, capabilă de trăiri superioare și în formarea sa religioasă. Religia este înscrisă în sufletul omului, în fiecare părticică a ființei sale. Ea creează un cadru specific, o perspectivă diferită de înțelegere a vieții, a valorilor supreme, religia îl ridică pe om la granița dintre cele două lumi: materială și spirituală, ne face să fim mai buni, să sperăm și să căutăm neîncetat desăvârșirea. Inteligența emoțională și religiozitatea sunt structuri interne care au efecte benefice vizibile asupra formării caracterului și asupra dezvoltării generale a copilului, de aceea cel mai eficient program de dezvoltare emoțională se poate realiza încă de timpuriu, prin intermediul experienței religioase. Inteligența emoțională este cea care îl determină pe om să se deschidă firesc spre dimensiunea spirituală. Inteligența emoțională este cheia care deschide ușa spre întâlnirea cu Dumnezeu, spre câștigarea fericirii netrecătoare. Valoarea sufletului uman este deasupra tuturor valorilor universale. Necesitatea religiei în viața omului determină, implicit, necesitatea unei educații religioase care să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă, pentru că religia dezvoltă caracterul, moralitatea, altruismul, empatia, umanitatea din noi. Importanța religiei în viața copilului este susținută de teoreticienii și practicienii din domeniul educației, în scopul formării unei personalități armonioase.
Cercetările întreprinse până acum în domeniu au tendința de a neglija dimensiunea sau latura emoțională a vieții religioase, în special în timpul perioadei corespunzătoare preșcolarității, deși religia este, cu certitudine, o componentă importantă a copilăriei. În consecință, autoarea a formulat următoarele obiective:
– Identificarea unor elemente (aspecte) specifice reprezentărilor religioase la preșcolar;
– Determinarea unor trăsături specifice ale inteligenței emoționale la preșcolar;
– Analiza comparativă a reprezentărilor religioase și inteligenței emoționale la preșcolar.
Cercetările referitoare la inteligența emoțională și reprezentările religioase la preșcolar sunt aproape inexistente în țara noastră, și foarte puțin tratate în literatura de specialitate în alte țări. Ceea ce constituie elementul de noutate și originalitate al acestei lucrări, este efortul considerabil susținut permanent de un crez personal puternic, în necesitatea introducerii religiei în viața copilului cât mai de timpuriu.
Documentarea pentru cercetarea reprezentărilor religioase și a inteligenței emoționale la preșcolar este bine sintetizată, fiind precizate de către autoare delimitările față de literatura de specialitate și punctele de vedere personale. Obiectivele, ipotezele, și metodica cercetării sunt clar și concis formulate, unele dintre metodele cercetării fiind adaptate, altele construite în totalitate (de exemplu, „interviul semiclinic cu motivarea răspunsurilor”). Pentru analiza statistică a datelor obținute a folosit variate metode de complexitate diferită, între care consemnăm coeficientul de corelație lineară Pearson, „ANOVA”.
Cartea este utilă pentru toți factorii care privesc educația preșcolarului, în primul rând părinții și educatorii.

Prof. univ. dr. Mihaela Roco
Universitatea din București
Departamentul de Psihologie

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Inteligența emoțională și reprezentările religioase la preșcolar”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii