Cu eBookuri.ro citești oriunde.
Când moare o epocă
de
Dan Ciachir
23,40 lei 20,10 lei
Când moare o epocă – Dan Ciachir
Colecția Memorialistică
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul
Hurry up! Sale end in:
ISBN: EB9789736129018
Categorie: Biografii și Memorii
Autor: Dan Ciachir
Anul apariției: 2022
Colecție: Biografii & Memorii & Jurnale
- Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?
Cum citesc un eBook?
Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.
Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.
Computer eBook Reader Telefon Tabletă Calculator personal Kindle Android Android Laptop Nook iPhone iPad Apple MacBook Kobo Windows Windows Notebook iRiver Trekstor Netbook Pocketbook Prestigio Bookeen
Un refugiu monden
În urmă cu câteva decenii, regimului comunist îi plăcea să se laude cu litoralul românesc, mai precis cu hotelurile pe care le construise la Mamaia, Eforie, Costinești și Mangalia.
Melodii de muzică ușoară, reportaje, filme, articole și chiar poezii celebrau aceste „realizări“. Democratizarea litoralului, devenit accesibil unui mare număr de oameni, nu în ultimul rând în scop propagandistic, era o realitate. O stea a scenei a și spus atunci că două lucruri nu ar fi ajuns să vadă dacă nu veneau comuniștii la putere: țărani la mare și actori la ședințe.
Operația începuse în anii 1948‐1949, când hotelurile, vilele și unele case de vacanță de pe litoral fuseseră naționalizate și își schimbaseră peste noapte proprietarii sau beneficiarii. Stațiunea Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta) fusese rebotezată Vasile Roaită, după numele unui tânăr și neînfricat utecist care murise împușcat pe când trăgea sirena, marcând astfel începutul grevei din februarie 1933 la Atelierele Grivița din București.
După vreo cincisprezece ani, scotocind mai atent prin arhive, istoricii de partid au descoperit că Vasile Roaită fusese, de fapt, un agent de Siguranță infiltrat în mișcarea muncitorească, iar sirena o trăsese pentru a atrage atenția jandarmilor să vină să‐l scape din mâinile greviștilor, întrucât fusese deconspirat. L‐a omorât un glonț rătăcit…
Așa s‐a făcut că fotografiile și lecțiile de istorie despre el au dispărut – le știam din manuale – iar stațiunea balneară care îi purtase numele a fost iarăși rebotezată: în Eforie‐ Sud.
Atunci, în 1948, când a început etatizarea litoralului, o mică parte dintre deposedații și „foștii“ care nu ajunseseră încă în pușcării – îndeosebi cei tineri – au găsit o alternativă: satul 2 Mai, aflat la 3‐4 kilometri distanță la sud de Mangalia. Între primii veniți s‐au numărat Alexandru Paleologu, soția sa de atunci și actorul Dorin Dron. Părăseau de‐acum Costineștiul, care se numise Mangiabunar. În felul acesta s‐au pus temeliile unui sat de vacanță într‐o mică localitate necunoscută, locuită de români și lipoveni care erau pescari ori producători de miere și cașcaval. Satul îi datora denumirea lui Kogălniceanu. Acesta, trecând pe acolo îndată după realipirea Dobrogei la România, în 1878, și aflând că așezarea aceea nu are nici un hram, a întrebat: „În ce zi suntem astăzi?“. „În doi mai“, i s‐a răspuns. „Atunci să se numească 2 Mai!“
La începutul anilor ’50, întemeietorilor stațiunii, între care N. Steinhardt și indianistul Sergiu Al. George, li s‐au adăugat alți „sezoniști“ care preferau singurătatea și liniștea locului, plaja vastă, aproape pustie și mediul „naturist“ confortului minim pe care l‐ar fi găsit la Constanța sau la Mangalia. Tot atunci au descins și primii scriitori, între care Titus Popovici și Nina Cassian. Aceasta va rămâne o fidelă a 2 Mai‐ului și va deveni un simbol al său.
Vilegiaturiștii soseau cu trenul până la Mangalia, iar distanța de 5‐6 kilometri, de la gară până la sat, o parcurgeau pe jos sau cu trăsura. La ieșirea din oraș se afla un pod mobil, care se desfăcea pentru a putea permite vapoarelor să intre într‐un mic golf. La mijlocul anilor ’70, Ceaușescu a început anume construirea unui șantier naval acolo, pentru a lovi astfel în „secta“ doimaiștilor care nu mai puteau ajunge în sat decât ocolind preț de cincisprezece kilometri, prin comuna Limanu. Unora li s‐a făcut lehamite, alții însă n‐au demobilizat.
Auzisem despre 2 Mai în ultimele clase de liceu și am mers pentru prima oară acolo în vara lui 1971, după examenul de admitere la facultate. În primele zile petrecute, am avut sentimentul că nu mă aflu în România și aceasta datorită oamenilor care frecventau 2 Mai‐ul și comportamentului lor. Erau mai multe categorii. În primul rând, tinerii: elevi de liceu în ultimii ani și studenți. Mi‐am întâlnit foști colegi de școală și cunoscuți. Cei mai mulți locuiau în corturile întinse chiar pe plajă sau într‐un mic camping, însă parte din ei stăteau și la „gazde“, îndeosebi cei veniți împreună cu părinții.
Oamenii trecuți de 35 de ani întruneau o a doua categorie, apoi cei cărora, în limbajul de astăzi, le‐am spune de vârsta a treia.
Bazat pe 0 recenzii
0.00
Per ansamblu
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Lasă primul o recenzie la “Când moare o epocă” Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Vă recomandăm și:
Ion Petrovici – Corespondență
de Ionel Necula
14,40 lei 12,60 lei
Ion Petrovici – Corespondență cu Pamfil Șeicaru (eBook) – Ionel Necula
Zilele şi umbra mea. Volumul 2
de Traian Chelariu
20,40 lei 18,30 lei
Zilele şi umbra mea. Volumul 2 (eBook) – Traian Chelariu
Mircea Eliade – Anii tulburi: 1932-1938
de Mihaela Gligor
17,40 lei 14,70 lei
Mircea Eliade · Anii tulburi: 1932-1938 (eBook) – Mihaela Gligor
Destine ale reginelor frumuseții
de Vasile Dumitru Fulger
19,50 lei 18,30 lei
Destine ale reginelor frumuseţii (eBook) – Vasile Dumitru Fulger
101 dialoguri în libertate. Volumul I
de Cassian Maria Spiridon
24,30 lei 22,20 lei
101 dialoguri în libertate Volumul I (eBook) – Cassian Maria Spiridon
101 dialoguri în libertate. Volumul II
de Cassian Maria Spiridon
24,30 lei 22,20 lei
101 dialoguri în libertate. Volumul II (eBook) – Cassian Maria Spiridon
Trei mii de semne. Jurnal de scriitor
de Aura Christi
28,80 lei 26,40 lei
Trei mii de semne. Jurnal de scriitor (eBook) – Aura Christi
De la Iași la Ierusalim și înapoi
de Leon Volovici
16,20 lei 14,40 lei
De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi (eBook) – Leon Volovici
Jurnal – Rainer Maria Rilke
de Rainer Maria Rilke
34,50 lei 32,40 lei
Jurnal (eBook) – Rainer Maria Rilke
Ion Ianoşi 80
de Alexandru Ştefănescu, Aura Christi
23,70 lei 21,60 lei
Ion Ianoşi 80 (eBook) – Aura Christi, Alexandru Ştefănescu
Jurnale de tinerețe
de Rainer Maria Rilke
19,20 lei 17,40 lei
Jurnale de tinerețe (eBook) – Rainer Maria Rilke
Opera lui Tudor Arghezi
de Nicolae Balotă
70,80 lei 65,10 lei
Opera lui Tudor Arghezi (eBook) – Nicolae Balotă
Eros & Thanatos la Cezar Ivănescu
de Petru Ursache
16,50 lei 14,40 lei
Eros & Thanatos la Cezar Ivănescu (eBook) – Petru Ursache
Glorii și păcate Bucureștene
de Corneliu Şenchea
21,60 lei 19,20 lei
Glorii şi păcate bucureştene (eBook) – Corneliu Şenchea
Zilele şi umbra mea. Volumul I
de Traian Chelariu
32,40 lei 30,60 lei
Zilele şi umbra mea. Volumul I (eBook) – Traian Chelariu
Close
Noutăți
-
Timpul care se varsă în veşnicie
21,00 lei18,00 lei -
Singurătatea bărbaților
25,20 lei23,10 lei -
Teatru românesc contemporan
72,00 lei69,00 lei
Recenzii
Momentan, această carte nu are nicio recenzie.