Dosarul Transnistria – istoria unui „Conflict Înghețat”

Prețul inițial a fost: 21,90 lei.Prețul curent este: 19,20 lei.

Dosarul Transnistria – istoria unui „Conflict Înghețat” – Corneliu Filip
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789736128998 Categorie: Autor: Anul apariției: 2022 PDF: ISBN 978-973-612-899-8 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Ce este Transnistria?

Termenul Transnistria este mai mult o noțiune politică, decât geografică.

Potrivit dicționarului enciclopedic român, Transnistria („Dincolo de Nistru”) era nume dat de autoritățile române în 1941 teritoriului cuprins între fluviul Nistru la vest și Bug la est, mărginit la nord de râul Nyonia (azi se numește Markovka) și Rov, iar la sud de litoralul Mării Negre dintre Nistru și Bug. Aceasta este o delimitare mai mult geopolitică, făcută într-un anumit moment al istoriei, adică perioada anilor de război, 1941-1944.

În prezent națiunea se referă la un teritoriu mult mai restrâns, tot dincolo de Nistru, trasat din ordinul lui Stalin în 1940, apoi impus de regimul separatist în 1990, și aflat puțin mai jos de Soroca, cu o lățime medie de circa 20 km, până aproape de vărsarea apelor Nistrului în limanul golf închis la Marea Neagră, lângă satul Dnistrovsk, înglobând o suprafață de 3.362kmp, față de 33.832kmp care este cea a Republici Moldova, deci circa 10 procente din cea a întregii țări. Populația teritoriului este de circa 550.000 locuitori, iar cea a statului de azi, Republica Moldova, era în 2006 de 4.466.700 locuitori, deci circa 12 procente din total. Potrivit recensământului din 2004 făcut de autoritățile separatiste de la Tiraspol, din populația de peste jumătate de milion de locuitori, 32 de procente sunt moldoveni (români), 30 la sută ruși, 29 la sută ucraineni, plus 8 procente bulgari, găgăuzi, evrei, germani, bieloruși, polonezi și alții. (De remarcat, că față de datele din 1989, s-a constatat o scădere a populației cu 150.000 de locuitori).

Pentru autoritățile de la Tiraspol titulatura oficială este Republica Moldovenească Nistreană, proclamată pe 2 septembrie 1990, dar nerecunoscută pe plan internațional. La Chișinău, potrivit Legii votate de Parlamentul Republicii Moldova în 22 iulie 2005, zona este numită „localitățile din stânga Nistrului”. Puțini știu că există sate de o parte și alta a Nistrului, sub autoritate, fie a Tiraspolului, fie a Chișinăului. Astfel dincolo de Nistru sunt 6 comune mari sub autoritatea Chișinăului, adică acele localități unde s-au purtat lupte în 1992, adică: Cocieri, Moldovata Nouă, Corjova, Coșnița, Pârâța și Doroțcaia, iar separatiștii de la Tiraspol, au municipiul Tighina (Bender), care include și satul Proteagailova și comunele Gîsca și Chițcani, situate la vest de Nistru. Există dincolo de Nistru 5 raioane și anume, din nord spre sud, Kamenka, Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița și Slobozia, plus Tiraspol și Tighina (Bender). În total potrivit Legii nr. 764/2005 (“Unitățile administrativ – teritoriale din stânga Nistrului cărora li se pot atribui formă și condiții speciale de autonomie”), există acolo 147 localități din care: 1 municipiu, 9 orașe, 69 comune și 68 sate.

De la început trebuie subliniat un fapt: teritoriul de dincolo de Nistru, indiferent de adâncimea sa, până la râul Bug sau mai aproape, a fost o zonă de câmpie loc prin care au afluit spre centrul continentului mai toate popoarele migratoare, după care s-au aflat sub diverse stăpâniri străine, dar niciodată nu a aparținut doar unei etnii și nici nu a format un stat de sine stătător, ci doar diverse regiuni autonome impuse de diverși ocupanți, cu interese geostrategice în drumul spre Marea Neagră și Balcani.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Dosarul Transnistria – istoria unui „Conflict Înghețat””

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii