Această parte a edenului. Despre originea religiei

99,99 lei

Această parte a edenului. Despre originea religiei de Hans Peter Duerr
Traducere de Elena Ciurlic
Colecție Lucrare academică / Știință / Antropologie / Religie / Istorie / Nonficțiune Brown Spot
Vezi mai multe cărți publicate de editura Lebăda Neagră

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786069623817 Categorie: Autor: Anul apariției: 2023 ePub: ISBN 978-606-9623-80-0PDF: ISBN 978-606-9623-81-7 Colecții: ,
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Cu un limbaj explicit, Hans Peter Duerr cercetează modul în care fenomenele inexplicabile au fost interpretate prin sfera religiei, de la începuturile culturii umane din epoca pietrei până în perioada New Age, povestind despre experiențe în apropierea morții, despre apariții ale Fecioarei Maria, despre oameni care comunică cu morții și au relații romantice cu fantomele. Elocvent și uimitor, studiul său creează o panoramă care abundă în informații asupra istoriei omenirii.

„Citindu-l pe H.P. Duerr, ne survine mereu întrebarea cu care antropologul german ne întâmpină în deschiderea cărții: «Ce este sacru?». Într-o manieră demnă de o abordare a unui maestru zen, autorul ne provoacă intuiția, completând această întrebare cu un faimos haiku aparținând poetului japonez Basho, ce ar putea ține loc unui răspuns: «O broască sare în bătrânul iaz. Pleosc.» Cititorul trebuie să aibă curajul să se dezbrace de orice prejudecăți și să pășească deschis „de cealaltă parte a Edenului”, căci autorul ne poartă prin toate tenebrele psihicului uman, aducând la suprafață toate experiențele umane pe care omul le-a sublimat în forme mai mult sau mai puțin voalate și le-a atribuit transcendenței.
Autorul ne pune la dispoziție o multitudine de exemple pentru ceea ce a fost sau încă este considerat «experiență religioasă», începând de la hominizi, societăți tribale izolate, la societățile premoderne și moderne impregnate de doctrinele religiilor istorice și până la noile curente de tip New Age, omniprezente în zilelor noastre. Știm deja și de la Mircea Eliade că pentru omul primitiv orice act fiziologic sau fenomen natural poate deveni un act sacru. Dimensiunea sacră în care trăiește homo religiosus al societăților premoderne rezistă în societatea modernă cea mai ateizată, iar omul a-religios, deși nu neapărat conștient de anumite tipare și arhetipuri, încă are un comportament de tip religios, deși aceste comportamente se perpetuează sub alte forme în miturile, ritualurile și comportamentele omului modern. După cum ne exemplifică și H.P. Duerr, orice act uman are potențialul de a deveni sacru prin aceea că omul este capabil să-i acorde o semnificație ca atare.
Din nou, revenim la întrebarea din deschiderea cărții, «[Și totuși] Ce este sacru?» Tot ceea ce este tabu, interzis, tăinuit, sentimentele și emoțiile intense și ceea ce este pur și simplu inexplicabil reprezintă experiențe religioase? Trăirile «religioase» se nasc din ceva anume sau le «primim» pe cale transcendentă? Sau unde este granița dintre o experiență religioasă și un fenomen explicabil în mod natural? Prin lucrarea sa îndrăzneață, H.P. Duerr ne invită să răspundem acestor întrebări ridicând toate vălurile și punând sub lupă experiențele cele mai tăinuite, fascinante și scandaloase deopotrivă, care au marcat conștiința umană.” (Elena Ciurlic, traducător)

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Această parte a edenului. Despre originea religiei”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii