Un Patriarh în oglinda vremii sale

Prețul inițial a fost: 12,30 lei.Prețul curent este: 9,90 lei.

Un Patriarh în oglinda vremii sale – Boris Buzilă
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789736128981 Categorie: Autor: Anul apariției: 2022 PDF: ISBN 978-973-612-898-1 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

Am în față o veche fotografie de familie, căreia încerc să-i deslușesc „povestea”, să o fac să vorbească mai mult decât mi-ar putea spune, la prima vedere.

Un grup de trei persoane pozează în fața unui aparat de fotografiat, probabil unul primitiv, de felul celor cu care își făceau meseria prin bâlciuri și pe la hramuri de mănăstiri, fotografii ambulanți, gata să ofere pe loc o poza à la minute. „Personajele” par să fi suportat inițial, acea ferchezuială menită să dea o ingenuă prestanță oamenilor de la țară, care se știu „trași în poză”.

O tânără ajunsă la vârsta măritișului și un adolescent, un băietan, de-abia ieșit din copilărie, încadrează o țărancă. Aceasta șade pe scaun, sprijinindu-și dreapta de un fel de rezemătoare a scaunului, sau poate de un baston, deși nu pare la vârsta când un asemenea obiect i-ar putea fi de folos, în timp ce stânga și-o ține strânsă pumn în poală. Broboada neagra îi înfășoară capul, lăsându-i libere doar fruntea și fața. Ilicul, tot negru, compune împreună cu broboada, o ținută semi-călugărească. Restul îmbrăcămintei ține însă de portul țărancilor din Moldova, de acum o sută de ani. De sub o piesa de „costum național”, fotă sau catrință, se ivesc poalele unei cămăși albe, săltată de-o palmă deasupra călcâielor. Tânăra se poartă cu capul descoperit și este îmbrăcată orășenește, cu un fel de taior, cu guleraș alb. Stă în picioare, într-o atitudine oarecum rigidă, cu un aer de vagă detașare față de femeia din centrul fotografiei.

În atitudinea adolescentului recunoaștem însă un gest de tandră, filială afecțiune, față de femeia de pe scaun, mama amândurora, cei doi fiind, de bună seamă, frate și soră. Își sprijină ușor dreapta de umărul mamei, gest care poate fi luat, el însuși, drept sprijin. Tânărul primește și oferă protecție! În timp ce mâna stângă strânge mânerul unei… umbrele, semn al confortului domestic, dar și al unei emancipări din ruralitate.
Ce ne atrage atenția la această idilică scenă de familie? Că adolescentul poartă straie călugărești, e „frățior” de mănăstire, îmbrăcat în dulamă, dar care nu pare a se fi învrednicit de „rasoforie”. Pletele și potcapul înalt, oarecum nepotrivite cu fața rotundă, imberbă, par să arate o zorită râvnă de a dobândi „ chipul îngeresc”.

Când privim fotografii făcute în copilărie, sau în primii ani ai adolescenței, ne lăsăm cuprinși de o nostalgică perplexitate: ia te uită cum arată cutare când era copil! După ce ne-am obișnuit cu înfățișarea acelui „cutare”, la maturitate, sau la acea etapă de viață când omul poate arată la fel la șaizeci și la optzeci de ani, mai că nu ne vine a crede că cineva a fost copil și adolescent. Cu atât mai mult când este vorba de o persoană publică, pe care ne-am obișnuit să o percepem cu o anumită imagine vizuală, de o personalitate istorică, sau de un important „bărbat bisericesc”, cum se spunea, frumos, pe vremuri.
Nu știm, sau, cel puțin n-am aflat încă, dacă vor fi fost publicate, pe undeva, fotografii de copil sau de adolescent ale primilor nostru patriarhi, Miron, Nicodim, Justinian. Cunoaștem acum, din câteva reproduceri, făcute publice, cum arăta în adolescența sa călugărească, al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române TEOCTIST ARĂPAȘU. Dânsul este călugărașul din fotografie. Aceeași persoană avea să apară, peste ani, în portretele oficiale în ținută supremei demnități eclesiastice, înveșmântat în „alb patriarhal” (inspirat după albul „papal”?), cu două engolpioane și cruce pectorală, speciale, cu înalte distincții din zona lumescului, dar și al bisericescului de pe alte meleaguri. Puse față-n față, aceste fotografii, aflate într-un contrast atât de flagrant și de neobișnuit, ești tentat să exclami cu o inocentă uimire: „Ca să vezi de unde a pornit și unde a ajuns!”

Cele două fotografii – cea de acum optzeci de ani și cea din zilele noastre, cuprind în coperțile aceluiași dosar (CV), un destin și o traiectorie de viața fără pereche. Fiindcă Patriarhul Teoctist a fost, cu certitudine, ultima veriga a unui lanț de multiple generații călugărești provenite din satul românesc arhaic. A acelui sat în care un mare gânditor și poet vedea „satul ideal”, proiectat în orizonturi cosmice (L. Blaga) iar un teolog și poet, „puterea vie a credinței noastre ortodoxe” (N. Crainic). Satul, rămas de-a lungul vremurilor, principala sursa de alimentare a școlilor teologice-seminare și facultăți – și a mănăstirilor, cu tineri pentru care cea mai înaltă cinste spre care puteau sa râvnească era dorința de a sluji „lucrurilor dumnezeiești”.
Dintr-un asemenea sat provine cel ce avea să devină Patriarhul Teoctist.

În cele șaptesprezece volume cât cuprinde opera omiletica a Patriarhului Teoctist întâlnim zeci de fragmente autobiografice din care s-ar putea alcătui o viață a celui de al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române trăită și văzută de el însuși. Demers care vine în întâmpinarea încercărilor oricărui biograf al Fericitului întru adormire dornic să reconstituie drumul vieții și activității sale „în oglinda sufletească a propriei sale mărturisiri”, dar și în aceea a vremii sale.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Un Patriarh în oglinda vremii sale”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii