Opere XI: Richard al II-lea, Henric al IV-lea

Prețul inițial a fost: 48,00 lei.Prețul curent este: 36,00 lei.

Opere XI: Richard al II-lea, Henric al IV-lea – William Shakespeare
Colecția Autori străini teatru – Opere
Traducere de George Volceanov și Lucia Verona
Vezi mai multe volume de William Shakespeare

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786060233428 Categorie: Autor: Anul apariției: 2021 ePub: ISBN 978-606-023-342-8 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

În anul tetracentenarului mondial Shakespeare (comemorarea a patru sute de ani de la moartea Marelui Will), Editura Tracus Arte publică primele trei titluri din ciclul de piese istorice denumite de specialiști „a doua tetralogie istorică”, respectiv Richard al II-lea și Henric al IV-lea.
Volumul reunește o selecție de titluri remarcabile, situate la vârful creației dramatice shakespeariene, piesa-poem Richard al II-lea, strălucită prin limbajul ei metaforic, profunzimea analizei psihologice, filosofice, morale și politice, și cele două piese în care Shakespeare a explorat ca nimeni altul raporturile dintre putere și opoziție, descinzând totodată în lumea interlopă londoneză, populată de „neimitatul și inimitabilul Falstaff”, companionul fascinantului prinț moștenitor (Hal), care ulterior se va reinventa în ipostaza de monarh înțelept și erou.

Scrisă probabil în 1595, Richard al II-lea este prima piesă din a doua tetralogie a lui William Shakespeare, urmată de Henric al IV-lea (Părţile întâi şi a doua) şi Henric al V-lea. Din punct de vedere istoric, aceste piese anticipează o altă tetralogie, deja cunoscută publicului, reprezentată de Henric al VI-lea (Părţile întâi, a doua şi a treia) şi Richard al III-lea. Cele două tetralogii se întind pe perioada 1399-1485, iar dacă adăugăm şi alte două piese istorice ale dramaturgului, Regele Ioan (1596) şi Henric al VIII-lea (1613), perspectiva devine şi mai largă, cuprinzând perioada dintre 1199 (venirea la putere a regelui Ioan-fără-Ţară) şi 1547 (moartea lui Henric al VIII-lea).

Cele două tetralogii dovedesc uriaşa apetenţă a publicului renascentist pentru istoria Angliei, dar şi felul cum Shakespeare a contribuit la dezvoltarea unui gen cultivat mai mult atunci decât astăzi sau cum a evoluat trupa lui de actori în interpretarea unor piese îndepărtate, aparent, de realitatea contemporană lor. În plus, aşa cum subliniază şi Paulina Kewes, dacă atât comediile, cât şi tragediile se încheie cumva, într-un mod mai mult sau mai puţin fericit, piesele istorice nu pot o face definitiv, pentru că istoria nu-şi opreşte cursul; pe de altă parte, nici începutul unei piese istorice nu este spontan, pentru că este vorba despre un continuum al evenimentelor care trebuie integrate într-un context mult mai larg. Prin urmare, spectatorii lui Shakespeare erau invitaţi să privească istoria ca pe un proces cuprinzător şi dinamic, unde prezentul şi viitorul deveneau foarte repede trecut, iar „înainte” şi „după” izolau doar pe moment evenimentele încadrate în fluxul continuu al istoriei.

Traducerea din volumul de faţă prezintă ultimul an din viaţa lui Richard al II-lea: 1399. Graham Holderness este de părere că decizia de a începe piesa tocmai atunci se bazează pe faptul că Shakespeare a găsit momentul istoric ca fiind „punctul culminant al conflictului dintre monarhie şi feudalism, derulat în timpul domniei lui Richard” şi că dramaturgul a înţeles istoria medievală într-o manieră mult mai complexă şi mai detaliată decât au făcut-o colegii lui de breaslă.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Opere XI: Richard al II-lea, Henric al IV-lea”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii