Elegii parisiene

Prețul inițial a fost: 12,60 lei.Prețul curent este: 10,80 lei.

Elegii parisiene (eBook) – Nicolae Breban

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9786065941175 Categorie: Autor: Anul apariției: 2012 ePub: ISBN 978-606-594-319-3PDF: ISBN 978-606-594-117-5 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Volumul de versuri Elegii parisiene este scris în anii 1986-1987, la Paris, reprezentând – conform confesiunii autorului – „alcoolul unei veri”.

Este un volum dens, scris în siajul Elegiilor… rilkeene, de factură expresionistă, volumul fiind menit să ne aducă în faţă o altă posibilă imagine a romancierului Nicolae Breban.

Elegii parisiene de Nicolae Breban

PRIMA ELEGIE, A LUI TIRESIAS

…Când sunt trist mă las bântuit de tine, o Gelozie eternă, invidie şi ranchiună, spaimă în faţa atâtor carnagii sexuale!
…Şir lung de femei-fete, răstignite de bărbaţi cu faţa acoperită, izbită mereu de albul spaimei mele, frică cu ramuri ce mă transformă în femeie de dincolo de timp, atâtea bucle virile, perlate de efort, o, voi, surorile mele, uriaşă siluetă de fum!
…Ca o lungă, istorică trădare, de parcă toate mă părăsesc numai pe mine, din neputinţă, dintr-o poftă impersonală, din neruşinare şi vis, ca o copilă ce-şi pierde sexul cu nevinovăţia celui ce lasă să i se scurgă pe bărbie zeama mărului verde.
De parcă aş fi paznicul lor, eunuc măcinat de memoria-i instabilă, pulsândă, a unei masculinităţi uriaşe, visul lui Zeus!
O, gelozie binefăcătoare, părăsit de lungul cortegiu de contururi de carne, destinate mie de încheietura unei zeităţi uituce, ca o promisiune calculată iute coruptă de adevăr, ca o frază ce moare pe buzele cuiva ce se topeşte sub anestezie, ca o dimineaţă falsă!
O, gelozie prea mare ca să încapă pe harta migăloasă a pielii unei singure, muritoare, femei!
Nectar al singurătăţii mele războinice!
15 Iunie ’86

A DOUA ELEGIE

Cea mai caldă zi din an, 20 Iunie, o zi făcută pentru trădare!
Oh, îmi privesc propria-mi piele ca pe o umbrelă a sângelui, ca pe un golf demodat, ca o plajă pentru paralitici…
Sunt singur, în zare un orizont fără femei, pământul pe care mi se pare că mă sprijin sună fals sub tălpile mele, propriu-mi mers l-am împrumutat de la cineva, nu mi-aş împrumuta, mie însumi, nici o sută de franci; suspectă mi-este propria-mi mână pe care am visat-o azi noapte, mătuşa mea bătrână, Wilma-tante, se zbătea în cearceafuri albe, ah, ce morţi vitali în jurul meu!
38 de grade şi nu am chef să mă plictisesc! Mai tânăr, mi-ar fi fost sete, mai bătrân aş fi deschis o carte cu poezii de-a doua mână. Ce să fac cu mine, cu el, în panica mimată a verii, ca pe-un picior de lemn îmi târăsc umbra translucidă, chipul meu îmbătrâneşte orice sticlă, mâinile-mi nu vor să mă urmeze, lanţurile ce-mi foşnesc pe trup mă leagă nepăsător de amintiri, pupilele-mi se strâng înfrigurate de apropierea serii.
Să fim nemuritori!
20 Iunie ’86

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Elegii parisiene”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii