Cu eBookuri.ro citești oriunde.
Istoria filmului românesc de animație 1920–2020
de
Dana Duma
93,00 lei 84,00 lei
Istoria filmului românesc de animație 1920–2020 – Dana Duma
Colecția Artă, arhitectură și audiovizual
Vezi mai multe cărți publicate de Editura Academiei Române
Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789732734841
Categorie: Artă
Autor: Dana Duma
Anul apariției: 2022
EB9789732734841
PDF: ISBN 978-973-27-3484-1
Colecție: Dramaturgie - Cinematografie
- Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
- Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?
Cum citesc un eBook?
Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.
Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.
Computer eBook Reader Telefon Tabletă Calculator personal Kindle Android Android Laptop Nook iPhone iPad Apple MacBook Kobo Windows Windows Notebook iRiver Trekstor Netbook Pocketbook Prestigio Bookeen
Istoria filmului românesc de animație „Istoria filmului românesc de animație” reprezintă primul demers de acest fel întreprins în cultura română în relație cu o parte importantă a unei cinematografii, filmul de animație. Există două argumente suplimentare care consolidează demersul Danei Duma, un prestigios profesor de istorie a cinematografului la UNATC, Facultatea de Film, și un reputat critic de film, redactor-șef al principalei reviste de specialitate, intitulată FILM.
Primul argument se sprijină pe notorietatea câștigată de filmul românesc la nivel mondial prin unul dintre marii creatori de animație, Ion Popescu Gopo, primul român câştigător al unui premiu Palme d’Or. Cel de-al doilea argument ține de rolul de avangardă cinematografică pe care l-a îndeplinit filmul de animație în România, fără a se bucura de notorietatea filmului de ficţiune propriu-zis.
Istoria filmului românesc de animație reprezintă primul demers de acest fel întreprins în cultura română în relație cu o parte importantă a unei cinematografii, filmul de animație. Există două argumente suplimentare care consolidează demersul Danei Duma, un prestigios profesor de istorie a cinematografului la UNATC, Facultatea de Film, și un reputat critic de film, redactor-șef al principalei reviste de specialitate, intitulată FILM. Primul argument se sprijină pe notorietatea câștigată de filmul românesc la nivel mondial prin unul dintre marii creatori de animație, Ion Popescu Gopo, primul român câştigător al unui premiu Palme d’Or. Marelui cineast autoarea îi dedică un important studiu monografic cuprins la nivelul unui întreg capitol, urmărind estetica anti-Disney, teoriile sale cu privire la cinematografia de animație și deopotrivă influența pe care a exercitat-o ulterior asupra filmului de animație românesc și european. Promovarea „filmului-pilulă”, „ambiția lapidarității”, expresia concentrată propun o fabulă cinematografică, invită la reflecție la confiniile cu parabola. Cu mijloacele de care dispune animația, Ion Popescu Gopo propune, mutatis mutandis, ceea ce Jean-Luc Godard face la nivelul lungmetrajului, un film-eseu, un film de idei, cum sunt Balanța, Ploaia, Pantoful, Treaba făcută cu cap, Ulciorul.
Cel de-al doilea argument ține de rolul de avangardă cinematografică pe care l-a îndeplinit filmul de animație în România, fără a se bucura de notorietatea filmului de ficţiune propriu-zis. Dana Duma readuce în memorie nume uitate ale animației românești, o dimensiune experimentală mai pronunțată pe care o relevă filmul de animație, incorporarea unor universuri poetice sau a unor materiale neobișnuite, precum plastilina sau sticla, dar și contribuția pe care o are cromatica, filtrată uneori de ecleraj, sau grafica, „desenul” care precizează și mai clar înrudirea animației cu artele plastice. Analiza pertinentă a artei de animație a unor Ion Truică, Laurențiu Sîrbu, Mihai Bădică, Constantin Mustețea, Adrian Petringenaru etc. luminează o epocă și precizează mărcile estetice și profilul identitar pe care-l relevă această artă atât de dinamică.
Dincolo de un orizont de reflecție către care deschide filmul de animație, Dana Duma analizează și „desenele animate” cu caracter iconic, Mihaela a lui Nell Cobar sau Bălănel și Miaunel ai lui Horia Ștefănescu, din categoria regizorilor de animație pe care-i numește „satirici”. Un capitol consistent este dedicat serialului de animație, de la „serialul de divertisment” la cel „de autor”, în perioada „dezghețului”, scurta etapă de relaxare ideologică, perioada de tranziție pe care a ocazionat-o trecerea de la regimul politic instituit de Gheorghiu-Dej la „Epoca de Aur”, „Epoca Nicolae Ceaușescu”, caracterizată prin restalinizare și un obsedant cult al personalității liderului maxim. Un spirit nuanțat, Dana Duma analizează cu acribie prezența lungmetrajelor lui Victor Antonescu (Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor), Marian Mihail, Ana Maria Buzea, Zaharia Buzea, Artin Badea (Temerarii de la scara doi), Constantin Păun (Novăceştii), Mircea Toia (Fiul stelelor), Laurenţiu Sîrbu (Harap Alb), Luminiţa Cazacu (Călătoriile lui Pin-Pin, primul musical românesc de animaţie) etc.
S-a discutat în istoria literară despre rolul jucat de generația ’80 în schimbarea paradigmei literare. Este meritul autoarei de a evidenția, într-un context mai larg, contribuția generației ’80 în filmul de animație, cu cineaști precum Zoltán Szilágyi, Radu Igazsag, Zeno Bogdănescu, Olimpiu Bandalac, care și-au continuat credibil activitatea și după 1990, împingând filmul de animație într-o zonă a experimentului, a ceea ce Dana Duma numește filme „hibride”, care integrează arta video, împing spre eseu animația, privilegiază reflecția și ludicul, cum este Strigăt în timpan/Shrieck into the Ear de Radu Igazsag şi Alexandru Solomon, dedicat, deloc întâmplător, dadaismului, sau Ciacona, de același Igazsag, deconstruind postmodern celebrul tablou intitulat Răstignire al lui Matthias Grünewald.
O altă dimensiune importantă pe care o explorează în această carte Dana Duma este cea a instituțiilor cinematografice, de pildă rolul studioului Animafilm în contextul evoluției filmului de animație românesc, dar și al festivalurilor dedicate animației, unde Festivalul internaţional al filmului de animaţie de la Mamaia a jucat un rol considerabil, rol pe care a încercat să-l preia Anim’est după Revoluția din Decembrie 1989. Istoriografia postbelică nu putea evita relația dintre cenzură și cea de-a șaptea artă, rolul subversiv al filmului de animație, al strategiilor esopice ale regizorilor. În 1980, Ana Blandiana încercase o strategie similară cu un volum de versuri pentru copii, Întâmplări din grădina mea, cu un personaj emblematic, Motanul Arpagic, strategie detectată tardiv de cenzură. În orice caz, filmul de animație se putea extrage mai ușor imperativelor ideologice și obligației de a respecta convenția realismului.
Una dintre cele mai antrenante părți ale cărții vizează istoria postdecembristă a filmului de animație, cu filme care dobândesc profilul pamfletului politic, care se lansează în dezbaterea civică sau consemnează pe portativul estetic al animației tensiunile sociale considerabile ale perioadei de tranziție, cu filme precum Golanii al lui Marcel Mihai, Piromanii al lui George Sibianu sau Poveşti cu pete al lui Virgil Mocanu, apărute toate în 1991, influențate de mineriade, de fenomenul Piața Universității, de conflictele intestine ale unei societăți neașezate etc.
Dincolo de o documentare impresionantă și laborioasă, care vizitează zone de umbră și teritorii necartografiate ale cinematografiei românești, istoria Danei Duma este, la rândul ei, una animată, dinamică, subtilă, punând în relație animația cu alte arte, cu literatura în special, și virând pe alocuri, în mod avenit, către o istorie a ideilor, atunci când istoria face loc contextului politico-ideologic. Istoria filmului românesc de animație plombează o absență notabilă în literatura de specialitate și va deveni un reper inconturnabil pentru istoricii și criticii de film. Și nu numai pentru ei. (Prof. univ. dr. Angelo Mitchievici)
Bazat pe 0 recenzii
0.00
Per ansamblu
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
|
|
0% |
Lasă primul o recenzie la “Istoria filmului românesc de animație 1920–2020” Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Vă recomandăm și:
Opere IV: Îmblânzirea Scorpiei. Regele Ioan. Vis de-o noapte-n miezul verii
de William Shakespeare
45,30 lei 36,00 lei
Opere IV: Îmblânzirea Scorpiei. Regele Ioan. Vis de-o noapte-n miezul verii – William Shakespeare
Colecția Autori străini teatru – Opere
Traducere de Violeta Popa, George Volceanov, Horia Gârbea
Vezi mai multe volume de William Shakespeare
Un Shakespeare pentru mileniul trei: istoria unei ediții
de George Volceanov
45,30 lei 40,20 lei
Un Shakespeare pentru mileniul trei: istoria unei ediții – George Volceanov
Colecția Teatru – Autori români
Opere XI: Richard al II-lea, Henric al IV-lea
de William Shakespeare
48,00 lei 36,00 lei
Opere XI: Richard al II-lea, Henric al IV-lea – William Shakespeare
Colecția Autori străini teatru – Opere
Traducere de George Volceanov și Lucia Verona
Vezi mai multe volume de William Shakespeare
Întoarcerea la marele Will sau reconsiderarea canonului shakespearian
de George Volceanov
55,50 lei 50,10 lei
Întoarcerea la marele Will sau reconsiderarea canonului shakespearian – George Volceanov
Colecția Teatru – Autori români
Woody Allen. Bufon și filosof
de Dana Duma
12,30 lei 10,50 lei
Woody Allen. Bufon şi filosof (eBook) – Dana Duma
Istoria Jazzului Clasic
de Constantin D. Mendea
94,50 lei 88,80 lei
Istoria Jazzului Clasic (eBook) – Constantin D. Mendea
Opere II: Hamlet
de William Shakespeare
43,50 lei 36,00 lei
Opere II: Hamlet – William Shakespeare
Colecția Autori străini teatru – Opere
Traducere de Violeta Popa și George Volceanov
Vezi mai multe volume de William Shakespeare
Uriașul Gorduz – Album
de Aura Christi
29,70 lei 27,30 lei
Uriașul Gorduz (eBook) – Aura Christi
Album color – Vasile Gorduz
Opere V: Negustorul din Veneţia. Troilus și Cresida. Timon din Atena
de William Shakespeare
44,10 lei 36,00 lei
Opere V: Negustorul din Veneţia. Troilus și Cresida. Timon din Atena – William Shakespeare
Colecția Autori străini teatru – Opere
Traducere de Horia Gârbea, Lucia Verona, George Volceanov
Vezi mai multe volume de William Shakespeare
Planeta Israel – Album
de Aura Christi
21,30 lei 19,80 lei
Planeta Israel (eBook) – Aura Christi
Album Color
Close
Noutăți
-
Din preistorie în viitor
42,00 lei39,60 lei -
Învață-mă să te iubesc, Iubire!
99,00 lei96,00 lei -
Imoralistul
21,90 lei19,20 lei
Recenzii
Momentan, această carte nu are nicio recenzie.