Comparativ cu restul specialităților medicale, pentru mine, ortopedia prezintă un interes mult mai ridicat, motiv pentru care am ales să-mi desfășor perioadele de practică, lucrarea de diplomă și un an de voluntariat pe aceasta secție.
Chiar dacă lucrez acum într-un alt domeniu, trebuie să menționez că acest interes nu s-a diminuat, lucru care poate fi ușor de observat prin numărul mare de articole pe care le-am scris de-a lungul timpului, fie despre diferite tipuri de fracturi, fie despre cele mai recente știri axate pe aceasta specialitate.
Tot datorită acestui interes am decis să citesc și cartea intitulată Fracturile bazinului, pentru a afla mai multe informații despre fracturile specifice acestei zone. Cu toate acestea, înainte de a vorbi despre cartea în sine, trebuie specificat mai întâi ce înseamnă mai exact ”facturi ale bazinului.”
Despre fracturile bazinului – pe scurt
Fracturile de bazin sunt leziuni severe care implică o ruptură sau o fisură la nivelul structurilor osoase ale pelvisului. Aceste tipuri de fracturi apar de obicei din cauza accidentelor de mașină, căderilor de la înălțime sau accidentelor sportive.
Deoarece pelvisul este o structură complexă formată din oasele iliace, sacru și coccis, fracturile apărute la acest nivel pot avea un tablou simptomatic specific și opțiuni terapeutice diferite, în funcție de zona afectată. Pe lângă faptul ca fracturile pot fi stabile sau instabile, deschise sau închise, cele mai severe dintre acestea implică și organele interne (leziuni vasculare sau rupturi de organe, printre multe altele).
Simptomele fracturilor de bazin pot include:
• Durere intensă în zona pelvină;
• Dificultate de mișcare;
• Umflarea zonei afectate;
• Echimoze (vânătăi);
• Sângerare internă;
• Dificultate de a sta în picioare sau de a susține propria greutate pe membrul afectat.
Complicațiile fracturilor de bazin pot fi grave și pot include sângerare internă, lezarea nervilor sau a organelor, risc de infectare etc. Prognosticul depinde de severitatea fracturii, de eventualele leziuni asociate, de vârstă și de sănătatea generală.
Recomandarea mea de carte
După cum se poate vedea mai sus, fracturile de acest tip pot fi severe și pot afecta mai multe oase, iar opțiunile terapeutice și prognosticul final depind de mai multi factori adiționali.
Luând în considerare numărul foarte mare de informații legate de acest subiect, sunt de părere că „Fracturile bazinului” de Ovidiu Alexa și Bogdan Veliceasa reprezintă o carte excelentă pentru oricine dorește să afle totul despre aceste fracturi!
Ilustrația textului este deosebită, cu figuri clare și sugestive, reprezentând localizări ale fracturilor și scheme de clasificare. Mai mult decât atât, imaginile prezentate includ atât reconstrucții tridimensionale, cât și imagini intraoperatorii ale leziunilor și ale rezolvărilor lor.
Fiecare secțiune include informații despre anatomia chirurgicală a leziunii, diagnosticul clinic, indicații de tratament, tehnici de reducere și fixare internă și multe altele, toate acestea fiind extraordinar de utile pentru studenți, medici rezidenți, medici specialiști sau primari.
La fel de important este și faptul ca această carte include și informații despre cele mai recente cercetări în acest domeniu, un lucru esențial, în opinia mea, pentru a menține serviciile medicale românești la același nivel cu cele internaționale.
Cartea poate fi găsită alături de multe alte publicații din domeniul medical pe ebookuri.ro, magazin specializat pe cărți și reviste în format digital, atât PDF, cât și ePub.
Vezi mai multe cărți din colecția Medicină & Studii
Articol scris de Ion Aloiz Kara
Sursa: www.despre-medicina.ro/fracturile-bazinului-recenzie-carte/