Tulburarea obsesiv compulsivă este o problemă mintală caracterizată printr-un tipar de gânduri intruzive și involuntare, care produc acțiuni repetitive și care duc în cele din urma la formarea unui ritual specific.
Una dintre cele mai clare exemple de gânduri intruzive (obsesia) și acțiuni repetitive (compulsia) este teamă exagerată de contaminare cu germeni, problema care se manifestă de obicei prin spălare excesivă pe mâini. În cazuri severe, spălatul poate fi atât de des și de agresiv încât poate afecta culoarea pielii și sănătatea acesteia.
Întrucât acțiunile repetitive sunt realizate pentru a reduce din anxietatea produsa de gândurile obsesive, poate fi greu pentru persoana afectată să rupă acest cerc vicios.
Semne și simptome
Chiar dacă tulburarea obsesiv compulsivă include de obicei atât partea obsesiva, cât și cea compulsivă, există însă cazuri când poate exista doar una.
În ceea ce privește simptomele obsesive, acestea sunt caracterizate prin imagini și gânduri nedorite, care continuă să reapară, chiar și după efectuarea „ritualurilor necesare”. Câteva dintre cele mai comune scenarii obsesive includ:
• Frica de contaminare;
• Nevoia ca totul să fie aranjat într-un anumit fel (după mărime, culoare, număr);
• Îndoiala exagerată (dacă s-a stins becul, dacă s-a închis aragazul, dacă s-a încuiat ușa).
Simptomele compulsive se referă la acțiunile care sunt realizate pentru a diminua anxietatea și frica produsă de gândurile nedorite. De cele mai multe ori acestea au legătură cu obsesia principală și pot include:
• Spălat excesiv pe mâini sau evitarea atingerii obiectelor străine – pentru a ameliora frica de contaminare;
• Aranjarea sau atingerea repetată a obiectelor din jur;
• Verificarea constantă a ușilor sau a becurilor, pentru a confirma că au fost încuiate sau închise.
Realizarea repetata a acestor activități poate afecta semnificativ calitatea vieții prin limitarea timpului disponibil pentru interacțiuni sociale, pentru obligațiile personale sau cele familiale.
Recomandarea mea de carte pe acest subiect
Acum ca știți puțin despre această tulburare, vreau să va prezint o carte extrem de bună axată pe acest subiect și anume: Mintea obsesivă. Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive, de Francesco Mancini.
Aceasta conține scheme de diagnostic și abordări terapeutice pentru numeroase studii de caz, toate fiind descrise amănunțit și interpretate respectând o metodologie științifică corespunzătoare.
Cartea este adresată psihologilor și medicilor specialiști psihiatri, reprezentând o contribuție importantă în creșterea performanței clinice a specialiștilor români în domeniul tulburărilor obsesiv-compulsive.
Autorul acestei cărți, profesorul Francesco Mancini, medic specializat în neuropsihiatrie infantilă, a început să practice psihoterapia cognitiv-comportamentală în anul 1977 și este astăzi directorul școlii de Psihologie Cognitivă, un important punct de formare pentru psihologi și psihiatri.
Mintea obsesivă. Tratamentul tulburării obsesiv-compulsive este rezultatul a 20 de ani de muncă în echipă și oferă o sinteză bazată pe o cunoaștere critică a literaturii contemporane și pe contribuțiile membrilor din echipă.
Structura cărții (de la istoria tulburării, pana în prezent), capitolele, explicarea clară a cazurilor și a tratamentelor administrate, fac ca această carte să fie plină de informații importante pentru toți specialiștii interesați de acest subiect.
Motivul pentru care aceasta reprezintă pentru mine un „must read” este faptul ca întreagă carte este dedicată unei singure patologii, ceea ce îi permite să între astfel în detaliu despre caracteristicile acestei tulburări.
Cartea poate fi achiziționată în format digital de pe ebookuri.ro și poate fi citită pe diferite medii electronice cum ar fi laptopuri, tablete, telefoane smart, e-book readere sau PC.
Mai multe cărți din colecția Medicină & Studii
Articol scris de Ion Aloiz Kara
Sursa: www.despre-medicina.ro/tulburarea-obsesiv-compulsiva-prezentare-scurta-si-recomandare-de-carte/