Rolul comunicării – Psihologia Comunicării

Comunicarea este un mecanism esențial ce facilitează interacțiunea și schimbul de informații între oameni. Este un fenomen complex ce implică transmiterea și recepționarea mesajelor, fie ele verbale sau nonverbale, în diverse medii și contexte.
La baza comunicării stă dorința de a transmite idei, emoții, gânduri sau informații între indivizi sau grupuri. Transmiterea de informații poate fi realizată atât prin vorbire, scriere, limbaj non-verbal (expresie faciala, gesturi, postura corporala), cat și prin intermediul tehnologiei moderne, cum ar fi mesaje online sau apeluri video.

Un aspect important al comunicării îl reprezintă capacitatea de a asculta și de a înțelege mesajul transmis. Ascultarea activa este o abilitate esențială ce presupune concentrarea atentă asupra informațiilor oferite, manifestând interes și empatie pentru sentimentele și gândurile prezentate de cealaltă persoană.
Înțelegerea contextului este de asemenea crucială în comunicare. Fiecare interacțiune are loc într-un anumit context social sau cultural, iar aceste elemente influențează modul în care mesajul este interpretat și recepționat. De exemplu, ce poate fi considerat acceptabil într-o cultura, poate fi interpretat diferit în alta.

Recomandarea mea de carte – Psihologia Comunicării
Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit despre acest subiect este intitulată Psihologia Comunicarii, semnată de către psihologii Ivan Ognev și Vladimir Russev, care discută despre comunicarea în sine și felul în care aceasta este construită.

Autorii intră în detaliu despre informațiile pe care le exprimăm atât conștient, cât și inconștient prin gesturi, mimică, poziția corpului sau chiar intonație, ceea ce poate duce la o receptivitate diferită a informației.
Apariția barierelor sociale reprezintă un alt subiect abordat, întrucât acestea pot apărea destul de des din cauza deosebirilor dintre participanți, care pot fi de natură socială, culturală, religioasă sau profesională și care poate duce în cele din urmă la lipsa unei înțelegeri unitare a situației comunicării.
Conform autorilor, vorbirea (care este metoda principală de comunicare) este întotdeauna acompaniată și de sisteme de semne nonverbale care includ sistemul vizual, acustic, tactil și olfactiv.
În ceea ce privește latura interactiva a comunicării, aceasta are scopul de a reflecta necesitățile unor activități comune ale oamenilor, fiecare având un rezultat specific. Câteva dintre aspectele motivelor pentru care omul interacționează cu alții, conform autorilor, includ câștigul comun (cooperarea), câștigul propriu (individualismul), maximizarea câștigului altuia (altruismul) sau minimizarea câștigului altuia (agresiunea).
Este important că toate persoanele implicate într-o interacțiune să cunoască motivul pentru care aceasta a fost inițiată, atât pentru a putea exprima mai ușor ideile și rezultatele finale, cât și pentru a observa intențiile celorlalți participanți.

În concluzie
Comunicarea este o componentă esențiala a vieții noastre, având un rol central în relațiile interpersonale, în mediul de lucru, în educație și în toate aspectele societății. Abilitățile de comunicare eficientă, precum și ascultarea activă, empatia și capacitatea de transmitere a mesajelor clare și concise, sunt esențiale pentru a construi relații sănătoase și pentru a evita neînțelegerile sau conflictele în interacțiunile noastre zilnice.
Experiența autorilor, explicațiile clare și detaliate, scenariile create și exemplele date, fac ca Psihologia Comunicării să fie ușor de înțeles și reprezintă motivul principal pentru care o consider un “must read” pentru toți cei interesați de acest subiect!

Mai multe titluri și studii din domeniul Psihologie & Psihanaliză și Dezvoltare personală sunt disponibile în Libraria Digitala eBookuri.ro


Articol scris de Ion Aloiz Kara
Sursa: www.despre-medicina.ro/rolul-comunicarii-psihologia-comunicarii/

O împăcare fericită
Ce trebuie să știi despre Fracturile bazinului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii