Tratat de chirurgie Vol. II Ortopedie-traumatologie – Recenzie

În articolul trecut am menționat despre pasiunea mea pentru ortopedie și am prezentat una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit despre fracturile bazinului.
Acum însă, pentru că am avut mai mult timp liber în ultima perioadă, și pentru că am mai terminat de citit o carte, am decis să scriu încă o recenzie despre o alta sursă extrem de bună de informații ortopedice și anume: Tratatul de Chirurgie vol. II: Ortopedie – Traumatologie de Irinel Popescu, Constantin Ciuce și Dinu M. Antonescu.
Chiar dacă această carte este scrisă pentru rezidenții din specialitatea chirurgicală, am decis totuși să o citesc și eu, întrucât discută despre tumorile și infecțiile aparatului locomotor, iar informațiile prezentate pot fi folosite și pentru acordarea corespunzătoare a primului-ajutor.
Înainte de a discuta despre carte însă, aș dori să scriu câteva cuvinte atât despre ortopedie, cât și despre traumatologie, pentru a evidenția mai clar rolul fiecărei specialități și obiectivul pe care îl au împreună.

Ce este ortopedia?

Ortopedia este o specialitate medicală care se ocupă cu tratarea problemelor apărute la nivelul sistemului musculo-scheletal. Părțile care compun acest sistem și care pot fi tratate de către un medic ortoped includ oasele, mușchii, articulațiile, tendoanele, ligamentele și nervii.
Opțiunile terapeutice pot include atât abordări chirurgicale, cât și nechirurgicale sub forma de recuperare și reabilitate, în funcție de fiecare caz în parte.

Ce este traumatologia?

Traumatologia este o specialitate medicală axată pe diagnosticarea și tratarea problemelor apărute la nivelul aparatului locomotor și a organelor interne, fie din cauze congenitale, fie din cauze de natură traumatică (accident, impact violent, căzătură etc).
La fel ca medicii ortopezi, traumatologii pot trata numeroase probleme asociate cu oasele, tendoanele, mușchii, ligamentele și articulațiile. Diferența dintre cei doi însă, este ca traumatologii pot trata și pacienți aflați în stare critică, pe lângă cei care prezintă doar fracturi simple, fără alte leziuni sau traumatisme.

Ce este ortopedia – traumatologia?

Ortopedia – traumatologia este o specialitate medicală care se ocupă cu tratarea ortopedica a pacienților cu fracturi complexe și dificile cum ar fi cazuri în care fracturile nu s-au vindecat sau probleme asociate cu vindecare incompletă sau în poziții greșite.
În ceea ce privește leziunile traumatice apărute la nivelul apăratului locomotor, majoritatea tind să fie cauzate de accidente rutiere și industriale, de căzături și de accidentări sportive.

Despre Tratatul chirurgical vol. II: Ortopedie – Traumatologie

De la tumori osoase, în care se discută și despre ultimele noutăți din domeniul biologiei moleculare, la luxații și instabilități articulare pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor umărului, cartea conține numeroase capitole scrise clar și detaliat despre fiecare problema în parte.
Mai mult decât atât, volumul II conține și subcapitole axate pe traumatologia copilului, pe polifracturi și politraumatisme, probleme care, conform autorilor, tind să fie din ce în ce mai frecvente și mai grave.
Motivele principale pentru care recomand această carte oricui dorește să își aprofundeze cunoștințele despre ortopedie-traumatologie includ, printre altele, claritatea informațiilor, descrierea detaliată a diferitelor probleme și prezentarea celor mai noi descoperiri și cercetări în acest domeniu.
Structura generală a conținutului și împărțirea corespunzătoare pe capitole și subcapitole, face ca procesul de căutare sa fie simplu și ușor de realizat, ceea ce înseamnă că orice informație dorită poate fi obținută într-un timp scurt, fără bătăi de cap.

Dacă ești medic rezident (pentru cine a fost creată cartea) sau cadru medical care dorește să își aprofundezi cunoștințele în acest domeniu (ca mine), atunci îți recomand această carte datorită informațiilor clare și noutăților prezentate, acestea din urmă fiind utile pentru a ne ține la același nivel cu serviciile medicale internaționale!

Tratat de chirurgie vol. II: Ortopedie – Traumatologie poate fi achiziționat de pe ebookuri.ro în format digital, ceea ce înseamnă ca îl poți avea oricând la îndemâna pe laptop, telefon, PC, tableta sau e-reader.

Vezi mai multe cărți din colecția Medicină & Studii

Articol scris de Ion Aloiz Kara
Sursa: www.despre-medicina.ro/tratat-de-chirurgie-vol-ii-ortopedie-traumatologie-recenzie/

Ce trebuie să știi despre Fracturile bazinului
Despre: Tulburarea obsesiv-compulsiva. Prezentare scurta și recomandare de carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii