Atlasul lingvistic român pe regiuni. Banat, vol. VI, Partea I, material lingvistic necartografiat

Prețul inițial a fost: 87,00 lei.Prețul curent este: 84,00 lei.

Atlasul lingvistic român pe regiuni. Banat, vol. VI, Partea I, material lingvistic necartografiat
Coordonator: Petru Neiescu
Autori: Eugen Beltechi, Ioan Faiciuc, Nicolae Mocanu, Cosmina-Maria Berindei, Doina Grecu, Veronica Ana Vlasin
Colecție Lingvistică
Institutul de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu
Editura Academiei Române
Vezi mai multe cărți publicate de Editura Academiei Române

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789732735961 Categorie: Autor: Anul apariției: 2023 PDF: ISBN 978-973-27-3596-1 Colecție:
 • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
 •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

  Cum citesc un eBook?

  Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

  Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

  Computer eBook Reader Telefon Tabletă
  Calculator personal Kindle Android Android
  Laptop Nook iPhone iPad
  Apple MacBook Kobo Windows Windows
  Notebook iRiver Trekstor
  Netbook Pocketbook Prestigio
  Bookeen

  Share

Atlasul lingvistic român pe regiuni, vol. VI, parte 1, cuprinde materialul lingvistic necartografiat (MN) obținut în urma aplicării chestionarului pentru proiectul Noului atlas lingvistic român pe regiuni (NALR), publicat în revista „Fonetică și dialectologie” (V, 1963, p. 157–271), aplicat în 100 de puncte de anchetă din Banat.
Materialul a fost redactat în manieră clasică, dar s-a operat o sistematizare mai articulată a acestuia și s-a apelat mai des la literarizări (sau, uneori, la literalizări), considerând că datele lingvistice din acest volum sunt mai ales de interes lexical și gramatical.
Pentru fiecare chestiune, după cuvântul-titlu și traducerea acestuia în limba franceză, este precizat numărul de ordine, conform chestionarului, iar materialul propriu-zis este structurat în patru secțiuni astfel: secțiunea I. reproduce întrebarea din Chestionarul NALR, secțiunea a II-a cuprinde datele lingvistice obținute ca răspunsuri la întrebări, în transcriere fonetică sau literarizat/literalizat; secțiunea a III-a reține completările informatorilor legate de răspunsul respectiv sau de domeniul la care se referă întrebarea, iar în secțiunea a IV-a sunt incluse explicații, observații și completări ale anchetatorului/redactorului, material dialectal suplimentar legat de secțiunea respectivă, trimiteri la alte articole din volum sau la hărți publicate în volumele anterioare, precum și trimiterile la hărțile sintetice din Partea a 2-a, dar și materialul lingvistic adunat în ancheta suplimentară efectuată de Eugen Beltechi în localitatea Ocna de Fier, situată în vecinătatea punctului 34 din rețeaua de anchetă.
Acest volum contribuie la cunoașterea și descrierea mai detaliată a subdialectului bănățean, prin completarea atestărilor repetitive pentru fenomenele fonetice specifice evidențiate în primele cinci volume publicate, dar mai ales prin suplimentarea resursei lexicale, atestând un număr impresionant de cuvinte necunoscute dicționarelor și glosarelor existente, dar și variante lexicale și fonetice care pot contribui la stabilirea unor etimologii.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Atlasul lingvistic român pe regiuni. Banat, vol. VI, Partea I, material lingvistic necartografiat”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii