Profesor de Mineralogie și Cristalografie la Universitatea „Al. I Cuza” din Iași, departamentul de Mineralogie și Geologie.
S-a născut la 24 aprilie 1939, în comuna Șieu, din județul Maramureș. Este absolvent al liceului „Dragoș Vodă” din Sighetul Marmației (1952). A absolvit două universități: Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Științe Naturale și Geografie, secția Geografie-Biologie (1962) și Universitatea din București, Facultatea de Geologie, secția Mineralogie (1967). Este doctor în științe geologice de la Universitatea din București.
Publicații științifice:
200 de articole de specialitate, publicate în țară și străinătate (SUA, Germania, Australia). 14 cărți și cursuri universitare, publicate în edituri de prestigiu din țară (Editura Academiei Române, Editura Didactică și Pedagogică din București, Editura Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași). Prof. Ion Petreuș este autorul teoriei științifice intitulată The Divided Structure of Crystals, citată de publicații din SUA și Germania. De asemenea, este cel care a înființat prima facultate de Știința și Ingineria Materialelor din România, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași. A fost decan al acestei facultăți în perioada 1991–1996. Prof. Ion Petreuș este membru fondator al facultății de Bioinginerie Medicală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Premii științifice:
Premiul Academiei Române (1976) pentru monografia Pirita sedimentară, publicată de Editura Academiei Române. Prof. Ion Petreuș a fost conducător de doctorat în domeniul „Știința materialelor” pentru 7 teze de doctorat finalizate și omologate.
Este membru al unor asociații profesionale și societăți științifice din România și din străinătate.

  • Filtre
  • Ordonează după:
  • Ordonează
    ...
Close
Filters
Colecție
Autor(i)
Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii