Gheorghe Istrate

Gheorghe Istrate – poet şi jurnalist.

Născut pe 11 mai 1940 la Limpeziș, în județul Buzău, fiu de țărani, a urmat Liceul „B.P. Hasdeu” din Buzău și apoi Facultatea de Filologie la București, luându-și licența cu o teză despre nuvelistica lui Ștefan Bănulescu.
A fost redactor la „Scânteia Tineretului”, „Radio Teleșcoală”, „Tribuna României”, iar după Revoluție, secretar general de redacție la „Curierul românesc”, periodic editat de Fundația Culturală Română.

A debutat în presă în 1956 și a colaborat la „Luceafărul”, „România literară”, „Ramuri”, „Convorbiri literare”. După volumul de debut, Măștile somnului (1968; Premiul revistei „Amfiteatru”), opera sa poetică va cuprinde titluri precum Zodia Șarpelui (1975), Sceptrul singurătății (1978), Rune (1980; cu o postfață de Cornel Mihai Ionescu), Oase de fluturi (1982), Despărțirea de cuvinte (1988), Distilerii nocturne (2000), Fragmente despre infinit (2000; cu o postfață de Ion Murgeanu; Premiul Academiei Române).

După cum observa Ștefan Aug. Doinaș, Gheorghe Istrate, poet „lipsit de ostentație”, „și-a alcătuit, și-a cultivat, și-a desăvârșit un mit al său, prin simpla dar sugestiva potențare a unei perspective tradiționale”.

  • Ordonează după:

Nu am găsit niciun produs care să se potrivească criteriilor tale.

Accesează
Close

Coșul meu

Close

Wishlist

Bine ați venit!

Parola va fi generată automat și trimisă pe adresa dvs. de email.

Datele personale vor fi folosite pentru a vă susține experiența pe website, pentru a administra accesul la cont și pentru alte scopuri descrise în politica de confidențialitate.

Aveți deja un cont?

Close

Close

Categorii