Gabriela Creţan a absolvit Facultatea de Filosofie, secţia Psihologie, la Universitatea din Bucureşti.

A publicat poezii şi eseuri în revistele: România literară, Viaţa Românească, Contemporanul, Steaua, Luceafărul, Poezia (Iaşi), Vatra, Contrapunct, Adevărul literar şi artistic, Convorbiri literare, Galateea (Königsbrunn), Grădina (Serbia) ş.a.

Din anul 2000 este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi laureată cu premiul pentru poezie acordat de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti.

Este prezentă cu poeme în antologiile colective: 27. Poezie de Bucureşti, volum editat de ASB cu sprijinul TVR Cultural în noiembrie 2007; Scriitori pe Calea Regală, ed. Brumar, Timişoara, 2008; Timpul poeziei (antologie bilingvă română-engleză), Casa editorială Odeon, Bucureşti, 2009.

Volume publicate: Mic tratat despre arta trădării (poeme), Editura Eminescu, Bucureşti, 1994. Cu o prezentare semnată de Cezar Ivănescu pe coperta a IV-a; Comedii nupţiale (poeme), Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1998. Cu prezentări, pe coperta a IV-a, de Cezar Ivănescu şi Mircea Ciobanu; Soare din Macbeth (poeme), Editura Eminescu, în colecţia „Amphion”, Bucureşti, 1999. Cu texte critice, pe coperta a IV-a, semnate de Octavian Soviany şi Gheorghe Grigurcu; Infern cu floarea soarelui, Editura Junimea, colecţia „Scriitura şi dictatura”, Iaşi, 2003. Cu o prefaţă de Cezar Ivănescu (Numele Poetului: Gabriela Creţan) şi o postfaţă de Octavian Soviany (Imnul şi diatriba); Şi-n toate opaiţele arde grăsimea copiilor Tăi (poeme), Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2004.
Premii literare: 1992 – Marele Premiu pentru poezie – la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului internaţional „Lucian Blaga” de la Sebeş-Alba; 1996 – Premiul Ronald Gasparic la Concursul internaţional de poezie „Ronald Gasparic”, ediţia a IV-a – pentru volumul Mic tratat despre arta trădării, (apărut în 1994); 2000 – Premiul pentru poezie al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru volumul Soare din Macbeth (apărut în 1999); 2000 – Premiul pentru poezie al Asociaţiei Culturale „Iulia Haşdeu” – Club UNESCO, la Concursul Naţional de Creaţie, ediţia I – tot pentru Soare din Macbeth.

  • Sort by:

No products were found matching your selection.

Navigation
Close

Coșul meu

Close

Wishlist

Bine ați venit!

Parola va fi generată automat și trimisă pe adresa dvs. de email.

Datele personale vor fi folosite pentru a vă susține experiența pe website, pentru a administra accesul la contul dvs. și pentru alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Aveți deja un cont?

Close

Categorii