Simptomuri politice în boala lui Eminescu

15,90 lei

Simptomuri politice în boala lui Eminescu – Ion Filipciuc
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789736129117 Categorie: Autor: Anul apariției: 2022 PDF: ISBN 978-973-612-911-7 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

„Zeii au copiat forma universului – care este sferică și care conține în ea cele două mișcări circulare divine, cuprinzându-le pe acestea într-o întrupare sferică, pe care acum noi o numim cap – partea noastră cea mai divină și care domnește asupra a tot ce e în noi. Și, după ce au îmbinat întregul trup, zeii i l-au dat să-i fie slujitor, dându-și seama că această parte, capul, e în măsură să participe la toate mișcările ce aveau să fie cândva ale trupului. Astfel că, pentru a nu lăsa capul să se rostogolească pe întinderea pământului, cu feluritele sale înălțimi și văi, și pentru a putea să treacă peste unele și să iasă din altele, i-au dat trupul drept mijloc care să-i înlesnească mișcarea.” / Platon, Timaios

 

 

 

Când se cuvine sărbătorit Eminescu
(dupre buchia calendarelor și scrisa stelelor)

Am așteptat să se molcomească entuzismul festiv prilejuit de împlinirea unui veac și jumătate de la nașterea poetului Mihail Eminescu și după risipirea aplauzelor prelungite peste promoroaca din ianuarie îmi îngădui câteva observații. Căci, mi se pare o mare ipocrizie alura culturală – ca să nu risc vorbele „impostura poetică” a guvernanților într-o asemenea sărbătoare, și nu-i pentru prima dată, când și după ani întunecați pentru literatura română sunt alocate fonduri mai subțiri decât pentru școlarizarea boschetarilor. Va fi fost Eminescu un lainic de școler la vremea lui, dar parcă nimeni în țara asta, de când e lumea și pământul, nu a dat limbii și literaturii române expresia cea mai aristoctratică a gândirii neamului.

Guvernul României și președintele țării au acordat unor cărturari și artiști, ce s-au spetit voinicește a scrie, picta sau sculpta ceva despre viața și opera lui Eminescu, nescari ordine și medalii dar parcă văd că la o proximă socoată cifra încununaților cu laurii acestei discrete mângâieri a trudei va depăși numărul celor 15.000 de specialiști care își bat joc neostoit de cultura și învățământul unui popor înecându-se la malurile lumii civilizate și la capăt de mileniu.

O repede ochire a vizualului românesc de pretutindeni bîntuit de strechea bingogomaniei ne va dovedi că în Anul Eminescu pe micile noastre ecrane portretul poetului a beneficiat, în algoritmul desfășurătorului imagisticii transmise, doar de 0,003 %, în vreme ce pedofilul din Burdujeni a intrat în cartea recordurilor „pro-știi și tîmpești” cu 2,5 % persistență în eter. Dar de la posturile noastre teve în curs accelerat de dezalfabetizare nu putem cere mai mult, căci moștenirea apasă greu. Și s-a văzut asta cu intrarea în mileniul III.

Dăm buzna în tinda mileniului dar mileniul nu-i acasă!

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Simptomuri politice în boala lui Eminescu”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii