Istoria filosofiei ca hermeneutică. Studii și eseuri în onoarea profesorului Gheorghe Vlăduțescu

36,00 lei

Istoria filosofiei ca hermeneutică.
Studii și eseuri în onoarea profesorului Gheorghe Vlăduțescu
Coordonatori Oana Vasilescu, Ion Tănăsescu, Mircea Dumitru
Colecție Filosofie
Vezi mai multe cărți publicate de Editura Academiei Române

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789732737460 Categorie: Autori: , , Anul apariției: 2023 PDF: ISBN 978-973-27-3746-0 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

Studiile cuprinse în volumul omagial „Istoria filosofiei ca hermeneutică” trasează profilul filosofic complex al profesorului Gheorghe Vlăduțescu și constituie una dintre primele încercări de evaluare a operei unui autor cu o viziune originală asupra (istoriei) filosofiei ca sistem și ca aporetică şi cu o hermeneutică proprie (inclusiv la nivel conceptual: onto-metafizica, de pildă) ȋn abordarea (istoriei de nivel I şi II) filosofiei. Unele dintre aspectele semnificative care individualizează gândirea filosofică a lui Gheorghe Vlăduțescu sunt reprezentate de ȋnțelegerea raportării la istorie ȋn genere ca problemă de ontologie (de reconstrucție ontologică şi de reflecție asupra ontologiei noastre), de ȋnțelegerea posibilității istoriei filosofiei ca hermeneutică (istoria de nivel II) şi a filosofiei ȋnseşi ca aporetică (singura ȋn măsură să asigure unitatea în diversitate a sistematicii filosofiei şi, prin aceasta, posibilitatea omologării filosofiilor istorice ca filosofie), de ȋnțelegerea problematicii receptării filosofiilor determinate ca ȋntâlnire ȋntre o aporetică şi alta (cea dinspre care se realizează lectura esențială, intențională ȋn sens tare, detemporalizată, „pe verticală”). În orizontul instituit de aporetică, filosofiile determinate participă la reconstituirea istoric-universalistă a sistemului filosofiei şi dobândesc posibilitatea de a fi omologate ca filosofie tocmai prin aducerea lor în structurile pure (epurate de orice tip de determinare) ale sistematicii filosofiei. Astfel, problema fundamentală a oricărei filosofii determinate este (trebuie să fie) „cum gândim” în această filosofie (cu ea), dacă chiar putem gândi şi, în consecinţă, ce viitor are (poate avea) aceasta ca filosofie; iar condiţia de posibilitate a răspunsului rezidă în faptul de a o (re)citi prin grila unei lecturi tari, de „a doua scufundare”, dinspre aporetică.

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Istoria filosofiei ca hermeneutică. Studii și eseuri în onoarea profesorului Gheorghe Vlăduțescu”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close
Noutăți
Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii