Rețete cercate de bucătărie românească și alte treburi gospodărești

18,00 lei

200 de rețete cercate de bucătărie românească și alte treburi gospodărești – Mihail Kogălniceanu, Constantin Negruzzi
Selecții lirice, oenologice, gastronomice de Lucian Vasiliu
Prefață de Liviu Papuc
Glosar și Postfață de Bogdan Ulmu
Mai multe cărți publicate de Editura Timpul

  Hurry up! Sale end in:
Cod: EB9789736129162 Categorie: Autori: , Anul apariției: 2022 PDF: ISBN 978-973-612-916-2 Colecție:
  • Pentru citirea optimă pe dispozitive mobile, recomandăm să alegeți formatul ePub
  •   Ghid eBookuri - cum citesc un eBook?

    Cum citesc un eBook?

    Aveți nevoie, în primul rând, de un dispozitiv electronic care să citească eBook-uri. Acesta poate fi un laptop, calculator obișnuit, Kindle, telefon mobil sau tabletă.

    Atenție! Instalați Adobe Digital Editions (click aici) înainte de a accesa linkul de descărcare.

    Computer eBook Reader Telefon Tabletă
    Calculator personal Kindle Android Android
    Laptop Nook iPhone iPad
    Apple MacBook Kobo Windows Windows
    Notebook iRiver Trekstor
    Netbook Pocketbook Prestigio
    Bookeen

  Share

Ciudată, uneori, soarta cărților! Nu mai puțin a celei de față. După două ediții succesive, în anii 1841 și 1842, în cea de-a treia, din 1846, editorii se lăudau, cu îndreptățită mândrie: „Două ediții câte de o mie exemplare Rețetele cercate s-au petrecut în mai puțin de un an. Lipsa acestei cărți atât de neapărată pentru fieștecine simțindu-să, iată se publică a 3 ediție, în care s-au îndreptat toate greșalele câte scăpaseră la cele dintâi două ediții”. Și urmează un hiat de aproape 130 de ani, până în 1973, când opul este reeditat de Titus Moraru, cu „zugrăveli” de Florin Creangă, la editura „Dacia” din Cluj-Napoca, unde găsim în prefață și un impecabil eseu asupra literaturii gastronomice la noi, aparținând regretatului Mircea Zaciu. După care, iată că tot Iașii închid lista, în aceeași „pripeală” de la începuturi, prin ediția de la Editura „Alfa”, din 2004, prefațată de „negruzzistul” Liviu Leonte, și prin cea din mâinile neocupate cu mâncare (sau „beutură”) ale domniilor voastre. Să fie un semn al revenirii noastre la gusturile culinare (și literare) ale pașoptiștilor? Credem, mai degrabă, într-o perenitate a valorilor.

Cartea lui Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi apare pe un teren românesc aflat sub semnul secetei. Nici pomeneală de cărți de bucate autohtone, singurele publicații la temă fiind până atunci două foi volante, desigur cunoscute de autori: Descrierea plantei „Pită tătărească”, în 1815, din care aflăm că „Rădăcina acestei plante are un iz dulce și așa de hrănitor, cât în vreme de lipsă numai cu aceasta pot trăi oamenii”, și Îndreptare despre folosința ghindei, în 1816, care le recomandă oamenilor în ce chip să folosească ghinda spre hrană, în loc de bucate. La acestea se adaugă trei broșuri de „învățătură” agricolă: J.N. Neuhold, Învățătură de a face sirup și zahăr din mustul tuleilor de cucuruz după ce s-au cules cucuruzul de pre ei (Buda, 1812, 24 p.), în care „Se arată modrul sau mijlocirea cu care se poate face sirup și zahăr din mustul cel dulce al tuleilor de cucuruz, după ce ai cules de pre dânșii rodul, adică cocenii, pe carii stau grăunțele cucuruzului”, Ludwig Mitterpacher, Învățătură despre agonisirea viței de vie și despre măiestria de a face vin, vinars și oțet, întocmită de autorii Chaptal, Rosier, Parmentier și Dussieux… (Buda, 1813, 109+2 p.) și Cristian-Albert Rückert, Învățătură pentru facerea pâinii, în românește de Alexandru Beldiman, după traducerea grecească a dr. D. Samurcaș (Iași, 1818, 2+16 foi; ed. II, Iași, 1829). (Prețioasele date de mai sus ne sunt oferite postum de prea puțin pomeniții Ioan Bianu, Nerva Hodoș și Dan Simonescu, autorii ultimelor două tomuri din Bibliografia românească veche, 1508-1830).

Bazat pe 0 recenzii

0.00 Per ansamblu
0%
0%
0%
0%
0%
Lasă primul o recenzie la “Rețete cercate de bucătărie românească și alte treburi gospodărești”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recenzii

Momentan, această carte nu are nicio recenzie.

Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii