Aviad Kleinberg, istoric israelian al religiilor, evreu laic, s-a născut în anul 1958.

Părinţii săi au trăit persecuţiile antisemitismului în Polonia şi au supravieţuit Holocaustului. Şi-a petrecut copilăria la Beer-Sheva, unde „nu există nici un semn al prezenţei creştine”.

Studiile de istorie medievală, pe care le-a urmat la Tel-Aviv, l-au făcut să dea o atenţie deosebită creştinismului, fără a cărui cunoaştere „era imposibil de înţeles cultura occidental”. La vremea respectivă, în anii 1980, „creştinismul era încă un domeniu tabu în Israel”. Avid de cunoaştere, a plecat la Institutul pontifical biblic din Torino, unde a studiat latina, teologia şi dreptul canonic. În prezent, Aviad Kleinberg este profesor de istoria religiilor la Universitatea din Tel-Aviv, iar cursurile sale atrag sute de studenţi.

Istoriile sfinţilor şi rolul lor în formarea occidentului
Componenţă a creştinismului şi a culturii europene, cultul sfinţilor îşi datorează amploarea şi perenitatea povestirilor, orale sau scrise, despre vieţile acestora, povestiri care au început să apară în bazinul mediteranean în secolul al II-lea. Lucrarea lui Aviad Kleinberg îşi propune să prezinte o istorie a acestor istorii şi, în acelaşi timp, o analiză a elaborării şi a rolului lor în societatea creştină, în perioada Antichităţii târzii şi până la sfârşitul Evului Mediu. Aceste istorii sunt produsul unor forţe diverse şi, adesea, în conflict: concepţiile autorităţilor ecleziastice, care încearcă să impună un canon de credinţă şi disciplină valabil pentru toţi, credinţa populară, imaginaţia şi viziunea estetică a autorilor. Apariţia şi integrarea în cultură a acestor istorii sunt inseparabile de un proces social complex. În ele găsim forţa religioasă creatoare a comunităţilor, care se exprimă instaurând o altfel de viziune a lumii, care este adesea în contradicţie cu cea a Bisericii.

Traducator:
Adriana Liciu s-a născut la Bucureşti, pe 26 octombrie 1944. A absolvit Liceul „Emil Racoviţă” din Bucureşti şi Facultatea de Filologie a Universităţii de stat din Bucureşti. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat cu cele mai prestigioase reviste şi edituri din România. Cărţi traduse: Vladimir Nabokov, „Apărarea Lujin”, „Masenka”; Isabelle Bricard, „Dicţionarul oamenilor celebri în faţa morţii”; Nina Berberova, „Nabokov şi Lolita sa”; Françoise Giroud, „Sublima Cosima, Alma Mahler, Jenny Marx”; Celeste Albaret, „Domnul Proust”; 100 de mari evrei; 100 de mari scriitori etc.

  • Ordonează după:

Nu a fost găsit niciun produs care să se potrivească cu selecția ta.

Close
Preț
OFERTĂLimited
Bunavestire de 72,30 lei
OFERTĂLimited
Cine sună la ușă? de 11,99 lei
Close Coșul meu
Close Wishlist
Close

Close
Accesează
Categorii