Ana C. Vîrlan s-a născut la 19 iulie 1972, la Piatra Neamț. Este absolventă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamt, profilul filologie-istorie, promoția 1991, și licenţiată a Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din laşi (1996), cu lucrarea „Romanul psihologic al lui Liviu Rebreanu”. Își definitivează studiile masterale la UAIC, în 2011, în literatură comparată și universală, cu lucrarea de disertație „Sensul suferinței la Viktor Emmanuel Frankl și Nicolae Steinhardt”, și studiile doctorale, la aceeași universitate, în 2022, cu distincţia „Excelent – Summa cum Laude” pentru teza „Matei Călinescu – între literatură și critica literară”.
În prezent, Ana C. Vîrlan îşi desfăşoară activitatea, ca profesor doctor, la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț, unde predă limba și literatura română. A fost distinsă cu Premiul Național „Gheorghe Lazăr” – Clasa a III-a, în anul 2008, și a beneficiat de o bursă doctorală la Universitatea din Strasbourg, Departamentul de Studii Românești – C.H.E.R. și Colegiul Doctoral European din Strasbourg, pe durata anului universitar 2018-2019.
Din anul 2003, Ana C. Vîrlan este membră a Societăţii Scriitorilor din Judeţul Neamţ.
Cărți publicate: „Anotimpul din noi” (2003), „Durerea Somnului” (2007), „Din drag, cu dor… numai pe jumătate folclor” (2009), „La izvoarele performanței – file din istoria sportului școlar la Piatra-Neamț” (coord., 2005), „Dincolo de literatură” (2017), „Chipuri monahale de ieri și de azi – istoricul Mănăstirii Brădițel – Neamț” (2009). Acum, în 2023, Ana C. Vîrlan își publică teza de doctorat, cu titlul „Matei Călinescu – între literatură și critica literară”.
În domeniul publicisticii, Ana C. Vîrlan a fost editor-coordonator al revistei educaționale „Ad Astra” (1999-2013) şi, între 2006 și 2008, redactor la revista „Tradiția Ortodoxă”. A publicat, de asemenea, articole în revistele „Antiteze” (Piatra Neamţ) și „Asachiana” (Iaşi).
Referințe critice, în revistele „Asachi”, „Apostolul” și „Convorbiri literare”.

Not Found Products Not Found Products Nu am găsit niciun produs care să se potrivească criteriilor tale.

Close Coșul meu
Close Wishlist

Aveți deja un cont? Autentificați-vă

Close

Close
Accesează
Categorii